Zdravlje

Otkriveno – Evo šta je prava istina o limunu koji je naglo pojeftinio!

Napisao admin

U Srbiji nije moguće kupiti limun, pomorandžu ili mandarinu koja nije prskana pesticidom imazalilom. Slična stvar je i sa BiH.


Limun (Foto: Arhiva)

Prodavci na pijacama nezadovoljni su jer je prodaja limuna znatno opala otkako se u medijima pojavila informacija da je kora limuna opasna.

Iako se prvobitno tvrdilo da je prskan samo limun iz Turske, istina je da ista opasnost vreba i od onog iz Grčke ili Argentine. Naime, svaki limun  prskan je imazalilom, koji može biti kancerogen.

– Sporni pesticid je dozvoljen za korištenje, a prska se kora da se na njoj ne bi razvilo nešto i da bi ostala duže svježija. Imazalil se uglavnom zadržava u kori, a obaveza je da se pri prodaji istakne da se kora ne treba koristiti u ishrani. Ovo nije ništa novo i odavno se limun, mandarine i pomorandže prskaju ovim pesticidom. On nije u grupi jako otrovnih supstanci, niti će se desiti nešto akutno ako ga unesete – kaže Vesna Pantić Palibrk, načelnica beogradske Jedinice za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane, napominjući da učestala upotreba povećava rizik od kancera.

U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da je sve pod kontrolom i da se redovno vrše analize uvezenog voća, dok stručnjaci preporučuju da se nakon cijeđenja limuna obavezno operu ruke, kao i da se kora ne renda u kolače i jela. Isto važi i za koru pomorandže, a trebalo bi izbjegavati i komade limuna u sokovima.

blic

Komentari

komentara