Trudnoća i majčinstvo

Istraživanje dokazalo – Ženama trebaju četiri mjeseca da se priviknu na ulogu majke

Napisao admin

Oko 57 posto novopečenih majki priznaje da su im prvi mjeseci djetetovog života prošli u magli, a dvije trećine njih su od stalne brige i iscrpljenosti imali napadaje plača, otkrilo je istraživanje britanske tvrtke Munchkin.


Mama i beba (Foto: Cure.ba)

Najčešći izvori stresa su besane noći, problemi s dojenjem i često mijenjanje pelena. Ipak, nakon otprilike četiri mjeseca i 20-ak dana žene se “uhodaju” u rutinu novih zadataka i napokon mogu malo odahnuti, piše Daily Mail.

– Iako je iskustvo majčinstva jedno od najljepših koje žena može proživjeti, ono je ujedno i zastrašujuće. Najvažnije je preživjeti prvih nekoliko mjeseci jer će sve ubrzo doći na svoje mjesto – rekla je glasnogovornica studije, Claire Reyner.

Žene su svjesne izazova majčinstva već tokom trudnoće, pa se tako polovina njih pribojava hoće li se uspjeti snaći u novoj ulozi. Oko 47 posto njih začudilo je koliko im je vremena bilo potrebno da prepoznaju djetetove potrebe i nauče se odnositi prema njemu, a trećina njih bila je toliko zabrinuta da su priznale članovima svoje obitelji kako smatraju da nisu dobri roditelji.

Šta je doprinijelo “privikavanju” na majčinstvo

    Uspostavljanje rutine
    Znanje o tome što učiniti ako dijete zaplače
    Snalaženje s djetetom u javnosti
    Odlazak iz kuće s rezervnom odjećom za dijete
    Ubrzavanje tehnike presvlačenja i hranjenja
    Spavanje bebe tokom cijele noći

cure.ba

Komentari

komentara