Trudnoća i majčinstvo

Istraživanje – Duhanski dim šteti bebi

Napisao admin

Istraživanja pokazuju da svaka četvrta žena u Europi u prosjeku popuši kutiju cigareta dnevno. Mnoge žene, svojih se štetnih navika ne odriču ni u trudnoći, bez obzira što svaka cigareta sadrži cijanid, 60 sastojaka koji izazivaju rak i više od 4.000 hemikalija.


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

Statistike pokazuju da pušenje tijekom trudnoće, kao i pasivno izlaganje duhanskom dimu, dovodi do 115.000 spontanih pobačaja i 5.600 smrti novorođenčadi godišnje. Ljekari stalno upozoravaju da uživanje u nikotinu izaziva komplikacije poput vanmaterične trudnoće, krvarenja, prijevremenog pucanja vodenjaka i porođaja. Zbog manjka kiseonika koje dobijaju, bebe se rađaju s manjom težinom, dužinom, manjim opsegom glave i s rascjepom usne ili nepca.  Koža im je providna, polne karakteristike uglavnom nisu potpuno razvijene, a mnoge bebe mjesecima ostaju u inkubtoru. Djeca majki koje su pušile u trudnoći češće obolijevaju od astme, infekcije uha, alergija na hranu i tuberkuloze. Imaju niži koeficijent inteligencije, poremećaj pažnje izazvan hiperaktivnošću, agresivnija su i kasnije se problematično ponašaju. Kod njih je rizik od raka povećan, a i veća je šansa da i sami postanu pušači.

Neka istraživanja pokazuju da žene koje prestanu da puše do trećeg mjeseca trudnoće, mogu da rode potpuno zdravo dijete.  Ako vam novac za koji možete kupiti sve bebine potrepštine umjesto ogromnog broja kutija cigarete koje kupujete u toku godine nije dovoljan motiv, onda pomislite da će vaša beba konačno početi normalno da se razvija kada počne da dobija dovoljnu količinu kiseonika. 

Ostavljanje pušenja može da izazove različite emotivne reakcije i abstinencijalne krize, ali one traju najviše nekoliko nedjelja. Da biste umanjili napetost i nervozu, ljekari savjetuju veći unos voća, svježih sokova, mlijeka i povrća, a manji unos mesa, ribe i sira dok kofein treba potpuno izbaciti.

cure.ba

Komentari

komentara