Trudnoća i majčinstvo

NA KOGA ĆE LIČITI, EVO KAKO ĆETE ZNATI: Šta dijete nasljeđuje od oca, a šta od majke?

Napisao H. H.

Da li ste znali da se izrazito upečatljive crte kao što je veliki nos, prenose sa jedne na drugu generaciju?

Isto je i sa velikim ušima, koje se u najvećem broju slučajeva nasljeđuju od oca, dok za veliki nožni palac možemo da zahvalimo majci, ističu genetičari.

Da djevojčice češće liče na očeve a sinovi na majke, djelimično ima naučno uporište. Dječaci od majke nasljeđuju samo jedan iks hromozom, bogat „nasljednim materijalom“ koji određuje fizički izgled, dok je očev iks hromozom siromašan takvim genima.

Kod djevojčica je situacija potpuno obrnuta. One dobijaju po jedan iks hromozom od oba roditelja bogat genima za određivanje fizičkog izgleda, koji im omogućavaju podjednake šanse da liče i na oca i na majku.

Boja očiju takođe zavisi od kombinacije gena. Međutim, tu postoji jedna zakonitost po kojoj je nemoguće da roditelji sa izrazito tamnim očima dobiju plavooko dijete.

Za razliku od njih, osobe sa smeđom kosom i očima mogu da dobiju potomka sa plavim očima, mada su češći drugačiji primjeri. Ljudi svjetle kose i očiju najčešće imaju plavooke ili zelenooke nasljednike. Boja kose takođe zavisi od genetske kombinatorike, pa tako, ukoliko su oba roditelja svjetlokosa i dijete će nasljediti svjetlu nijansu.

Ako jedan roditelj ima tamnu a drugi svjetlu kosu, dijete će biti tamnokoso ili će dobiti „srednju“ nijansu. A, ako jedan od roditelja ima kovrdžavu kosu, velika je vjerovatnoća da i dijete ima takvu kosu.

Komentari

komentara