Trudnoća i majčinstvo

SVE PREDNOSTI DOJENJA KADA JE ZDRAVLJE VAŠE BEBE U PITANJU

Napisao H. H.

Toliko je pitanja koja za svaku ženu postaju aktuelna u istom momentu kada sazna da je ostala u drugom stanju – sve nedoumice koje trudnoća nosi sa sobom, potom iskustvo porođaja, i naposletku sve ono što je u isto vreme i uzbudljivo, ali i po malo zastrašujuće za one mame koje će se prvi put naći u toj ulozi – briga o bebi.

Jedna od tema o kojoj se sigurno najviše razgovara jeste ona koja je u vezi sa dojenjem, a na koju su vršena različita ispitivanja kako bi se utvrdili svi benefiti situacija u kojima majka doji bebu, naravno, poD uslovom da je to fizički izvodljivo. Zato smo i mi odlučili da, iako smo se i ranije bavili ovom tematiKom, još jednom damo svoj doprinos.

U nastavku saznajte koje su sve prednosti dojenja kada je zdravlje vaše bebe u pitanju.

Savršeno izbalansirani obroci

Kako to obično biva, priroda uvek uredi stvari na najbolji mogući način. Naime, naučno je dokazano da se putem dojenja novorođenče u potpunosti opskrbi svim potrebnim hranljivim sastojcima, koji mu omogućuju da se pravilno razvija, kao i da raste.

Postoji nekoliko faza u nastanku majčinog mleka – od tzv. kolostruma, što je u prvi pet dana nakon porođaja, preko prelazne laktacije, koja traje negde do dve nedelje nakon porođaja, kada se javlja zrelo mleko. Konstantno dojenje bebe, ukoliko je to moguće, od ogromnog je značaja.

Tokom jednog podoja vaša beba doboija sve što joj je potrebno u okviru tog jednog obroka.

Jači imunite

Naučno je dokazano da putem dojenja beba dobija određena antitela i stiče imunitet od određenih oboljenja koja mogu biti karakteristična za to ili pak kasnije razdoblje.

U ovom kontekstu, potrebno je da još jednom pomenemo kolostrum, kao mleko koje dojilja ima nekoliko dana odmah nakon porođaja, a koje se posebno ističe po tome što bebi daje potrebni imunitet. Ovo mleko sadrži malo masti i puno proteina, a zbog svoje važnosti za otpornost bebe često ga nazivaju i imunološko mleko.

Smanjen rizik od SIDS sindroma

Ono što je za svakog roditelja najneprijatnije i da pomisli jeste svakako Sindrom iznenadne smrti bebe, koji je sa medicinske tačke gledišta neobjašnjiv, odnosno bez jasnog uzroka, a do kojeg može doći uglavnom u prvoj godini života.

Naravno, naučnici su se bavili temom šta sve može biti faktor rizika koji dovodi do ovakvog stanja, pa se u tom smislu navode spavanje na stomaku, boku, prerano rođenje itd, ali takođe su se bavili i time koje mere se mogu preventivno preduzeti kako bi se takva stanja sprečila.

Na prvom mestu se navodi dojenje novorođenčadi, za koje je dokazano da smanjuje verovatnoću da će se razviti infekcije disajnih puteva.

Smanjen rizik od pojave astme

 

Foto: roxyplasticsurgery.com

Astma je neprijatno zdravstveno stanje koje se uglavnom razvija u ranom periodu, te ostaje problem koji je prisutan i kasnije tokom života, a dojenje se i u ovom kontekstu pominje kao dobra zaštita, baš iz razloga navedenih u prethodnom odeljku – jer sprečava razvoj infekcija disajnih puteva.

Dojenje sagoreva kalorije

I naposletku, jedna nezanemarljiva prednost i za sve majke koje su dojilje, a koje se u dobrom delu slučajeva nakon porođaja bore sa viškom kilograma.

Naučno je dokazano da dojenje sagoreva kalorije, tako da, osim što je u tolikoj meri korisno za vašu bebu, i vama pomaže u nameri da vratite svoju staru kilažu.                                                                                         mogujatosama.rs

Komentari

komentara