Kuća i hrana

Zdravo i jeftino – Devet situacija u kojima će vam pomoći obična sol

Napisao admin

Kada čujete riječ sol, sigurno odmah pomislite na hranu, ali ona nam itekako može pomoći u čišćenju i održavanju kućanstva. Da sve bude još bolje, čišćenje i održavanje pomoću soli je povoljan i neopasan način jer nema kemikalija.


Sol (Foto: Cure.ba)

Povrće i voće
Da povrće i voće ne bi potamnilo dok ga pripremate za kuhanje, stavite ga u vodu s malo soli. Ovo je, primjerice, korisno ako trebate oguliti i narezati većine količine krumpira.

Piling za lice
Sol je odlična za uklanjanje mrtvih stanica i uklanja neugodne mirise s kože. Zato možete napraviti piling od soli i malo eteričnog ulja poput onog od lavande. Za svježiji miris nakapajte i par kapi limuna.

Ubodi komaraca
Ponekad su ubodi komaraca i sličnih insekata najgori zbog svrbeža ranice. Da biste to ublažili, napravite otopinu od mlake vode i soli pa umočite u oblog i stavite ga na mjesto uboda.

Pasta za zube
Volite li isprobavati nove stvari složite organsku pastu za zube. Bit će odlična i ako vam je slučajno ponestalo uobičajene paste, a složite je od malo vode, soli i praška za pecivo.

Čišćenje u kućanstvu
Baš kao što je sol dobra za piling kože, može pomoći i kod čišćenja u kućanstvu. Dosadne mrlje od vode na sudoperu ili umivaoniku lako ćete istrljati soli, a može vam pomoći i kod čišćenja posuđa.

Uklanjanje mrlja
Mrlje od vina ili, primjerice, krvi možete ukloniti sa soli čak i ako se radi o tapeciranom namještaju, zavjesama ili tepihu. Mrlje natopite soli i vodom te dobro istrljajte. Imate li odjeću s koje trebate ukloniti mrlje ili neugodne mirise, ubacite sol u deterdžent.

Mirisi iz odvoda
Neugodni mirisi iz odvoda u sudoperu također se mogu ukloniti otopinom od soli i vode. Kada sol odstoji neko vrijeme zalijte ju vrelom vodom da se sve dobro ispere.

Spas za obojenu robu
Kada kupite odjeću često se događa da pušta boju pri prvih nekoliko pranja. Da ne bi obojila sve ostalo u perilici stavite pola čaše soli s deterdžentom nekoliko puta.

Odmrzavanje
Možda trenutno o tome ne razmišljate, ali sol je odličan borac protiv leda jer ga brže otapa. Dakle, kada dođe snijeg i padnu temperature, sol će vas spasiti klizavih puteljaka ili ćete pak lakše omrznuti vjetrobran na automobilu.

tportal

Komentari

komentara