Kuća i hrana

Izbijelite jastuke: 8 genijalnih načina kako možete da koristite sol u domaćinstvu

Napisao A. K.

Skida fleke, izbeljuje veš, poboljšava ukus kafe

Od kako je počela da se proizvodi, pre skoro 5.000 godina, so je postala veoma bitan deo našeg svakodnevnog života. Osim u ishrani, ljudi su pronašli još dosta različitih načina za upotrebu soli, a samo jedan od njih je čišćenje.

Čišćenje masnoće sa tiganja i tepsija

Jednu čašu soli prospite na tiganj, a zatim istrljajte običnom kuhinjskom krpom. Zatim je operite deterdžentom onako kako bi je i inače oprali. Očistite fleke sa drvene daske za sečenje Pospite malo soli na dasku i utrljajte limunom. Pustite da drvo upije tečnost, a zatim isperite dasku.

Iz vaze uklonite boju nastalu od vode

Pomešajte so i toplu vodu i taj miks sipajte u vazu, koju ćete potom protresti. Nakon toga prospite tečnost i operite je sapunom i vodom. Sprečite truljenje sira Ovo ćete postići tako što ćete krpu natopiti solju i vodom, a zatim njome obmotati sir.

Operite noge u slanoj vodi

U lavor vruće vode stavite jednu do dve čaše soli i držite noge u njoj dok se voda ne ohladi. Isperite fleke sa šolja za čaj i kafu Jednu kašiku soli pomešajte sa jednom kašikom sirćeta i mešavinu sipajte u šolju koju želite da očistite. Sačekajte nekoliko sati i operite sudove onako kako bi ih inače oprali.

Poboljšajte ukus kafe

Ukoliko vam se ne dopada ukus kafe, stručnjaci preporučuju da u šolju dodate prstohvat soli. Izbelite jastuke Jastučnice i jastuci s vremenom izgube belu boju i poprime žućkastu nijansu, ali se na jednostavan način mogu vratiti u prvobitno stanje. Pomešajte kiselu vodu s jednom kašikom soli i dodajte tome ključalu vodu. Zatim ubacite jastučnice/jastuke i držite ih u vodi sat vremena, pokušajte da održavate temperaturu vode.

Izvor: Infpult

Komentari

komentara