Kuća i hrana

JEDNOSTAVNO GENIJALNI IZUM – Uz čašu vode i malo soli, svijetli osam sati

Napisao admin

Svjetiljka SALt, kako je zaštićeno ime projekta, mijenja život Filipinaca, a uskoro će i ostatka svijeta. Revolucionarnu tehnologiju razvila je Aisa Mijena za kuće koje sebi ne mogu priuštiti ili nemaju pristup električnoj energiji.


Umjesto da se stanari oslanjaju na petrolejke (i riskiraju požare) ili koriste skupe svjetiljke na baterije, njena naprava rasvjetljava jeftino i sigurno.

Sve što je potrebno je čaša vode i dvije kašike vode. Ili čaša morske vode, što je posebno važno za Filipine zbog potresa, tsunamija, tajfuna i ostalih katastrofa koja često ostavljaju stanovništvo bez krova nad glavom. Čak su i elektrode izuzetne – rade čitavu godinu, a da ih nije potrebno zamijeniti.

Za sada, svjetiljka se proizvodi samo za humanitarna udruženja i izbjeglice,no uskoro će postati dostupna na tržištu. Za prednarudžbe možete se rezervisati na stranici projekta. Osim svjetiljki, voditelji projekta nastoje stvoriti i verziju koja će puniti mobitele i ostale mobilne električne uređaje, piše “Tehnoklik“.

cure.ba

Komentari

komentara