Kuća i hrana

Veličanstvena petorka – 5 proljetnih namirnica koje će vam pomoći da smršavite

Napisao admin

Iz dana u dan ponuda svježeg voća i povrća sve je veća i bolja. Ne propuštajte zdrave zalogaje koje nam priroda nudi. Osim što su nevjerojatno ukusni, mogu se pripremati na najrazličitije načine, imaju malo kalorija i prepuni su antioksidansa. Predstavljamo vam veličanstvenu petorku.


Žena jede (foto: cure.ba)

Šparoge

Ukusne su pripremljene na roštilju s malo maslinova ulja, papra i limunova soka ili u omletu ili kao prilog bilo kojem mesu. Prirodni su diuretik koji izbacuje suvišnu vodu iz organizma, no bogate su vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem, vitaminom A i inulinom dijetetskim vlaknima koja hrane dobre bakterije u želucu zbog čega su u stvari prirodni probiotik. Ne sadrže masti, a jedna šalica šparoga ima samo 27 kalorija. Ovo je namirnica kao stvorena za sve koji žele izgubiti na težini i zdravo se hraniti.

Špinat

Možete ga ubaciti u salatu, kuhanog na pari poslužiti kao prilog uz ribu ili smiješati u smoothie s malinama ili nekim drugim voćem. Bogat je magnezijem, željezom, biljnim proteinima, vitaminom A, folnom kiselinom, vitaminom E i dijetalnim vlaknima. Jedna šalica špinata ima samo 7 kalorija. Slobodno ga možemo nazvati prijateljem vitke linije.

Mrkva

Nutricionistički gledano mrkva je među najsnažnijim povrćem. Zbog kombinacije vitamina C, magnezija, vitamina A i vlakana koju sadrži pridonosi zdravlju organizma općenito, ali i ljepoti jer koža od nje postaje sjajnija, a nokti čvršći. Prirodno je slatka pa je dobar sastojak zdravih kolača, a odlična je zamjena za grickalice koje obično imaju puno kalorija i pune su masti. Ovo je njihova sezona i stoga su u proljeće još ukusnije iako ih jedemo cijele godine.

Blitva

Kuhana i začinjena s maslinovim uljem uz malo češnjaka i kuhani krumpir ili u kombinaciji sa slanom ribom ova svestrana namirnica svojim okusom obogaćuje svako jelo. Sadrži puno magnezija, željeza i vitamina B. Sto grama svježe blitve ima samo 19 kalorija.

Maline

Ukusne i dobre za liniju. Bogate su vitaminom C (sadrže 44 posto dnevnih potreba) i antioksidansima. Njezina antioksidativna aktivnost se gubi ako je zamrznuta ili u džemu. Sto grama svježih malina ima samo 52 kalorije. Kako sadrže puno dijetetskih vlakana s visokim kapacitetom vode koja bubre, usporavaju probavu i daju osjećaj sitosti, preporučuju se uz redukcijske dijete.

cosmopolitan.hr

Komentari

komentara