Zdravlje

Da li ste znali – Kontracepcijske pilule mogu promijeniti memoriju

Napisao admin

Kontracepcijske pilule imaju širok spektar djelovanja na žensko tijelo. Nove kontracepcijske pilule su napravljene sa evoluiranim proestrogenima , pa ne uzrokuju štetne uticaje poput debljanja ili oštećenja jajnika. No, ove tablete su u osnovi hormoni i sve što ima veze sa hormonima utiče na vas. U novim istraživanjima dokazano je da kontracepcijske pilule mogu promijeniti tok ljudske memorije.


Kontracepcijske pilule (Foto: Cure.ba)

Vrste ljudskog pamćenja:

Postoje u osnovi dvije vrste ljudske memorije, jedna je logična, a druga emocionalna. Logičko pamćenje ili sposobnost pamćenja činjenica se nalazi na desnoj strani mozga. Sposobnost pamćenja detalja nalazi se na lijevoj strani mozga. Mi iz rodnih stereotipa i znanstvenih istraživanja znamo da muškarci pamte više činjenice nego detalje. Suprotno od žena. 

Kako kontracepcijske pilule utiču na memoriju?

Kada je žena na kontracepcijskim pilulama, vrsta memorije se promjeni. Njezina memorija postaje sve više kao kod muškarca. Ona se može sjetiti činjenica i logičnog slijeda događaja puno bolje od detalja. Ukratko, ona počinje razmišljati kao muškarac.

Kako to znamo? 

Istraživanje na Univerzitetu Shawn Nielsen u Kaliforniji, pokazalo je to da kontracepcijske pilule mijenjaju tok ljudske memorije. Skupini žena pokazana je nesreća sa dječakom ( emocionalni događaj).  Žene koje uzimaju oralnu kontracepciju zapamtile su slijed događaja puno bolje od onih koji nisu koristile pilule. S druge strane, žene koje ne uzimaju kontracepcijske pilule sjetile su se puno bolje detalja (poput boje dječakove majice).

Zašto se ovo događa? 

Često kažemo da su žene emocionalanije od muškaraca. Ta razlika je čisto hormonalna. Kada žene doživljavaju emocionalni događaj u njihovom životu, prorade ženski hormoni estrogen i progesteron. To je razlog zašto se one sjećaju nevažnih pojedinosti iz nekog događaja puno bolje nego muškarci. 

cure.ba

Komentari

komentara