Zdravlje

Savjeti – Imate grlobolju? Izbjegavajte ove namirnice

Napisao admin

Upaljeno grlo je jedan od najčešćih zdravstvenih problema u toku zime. Grlobolja je često popraćena kašljem. Konzumiranje biljnih čajeva, sirupa i prave hrane može izliječiti upalu grla.


Grlobolja (Foto: Cure.ba)

No, postoji nekoliko namirnica koje morate izbjegavati. Naprimjer, vruća šoljica kafe učinit će da se osjećate bolje, međutim ona je štetna za upaljeno grlo. Neke namirnice i pića mogu pogoršati upalu grla. Mi vam donosimo neke od tih namirnica. 

1. Kisela hrana. 

Kiseli krastavci, agrumi i slične namirnice nisu dobre za vaše grlo. Oni će učiniti vaše grlo bolnijim. Čak i hrana pripremljena sa octom je loša za grlo. 

2. Začinjena hrana. 

Mi mislimo da nam začinjena hrana može pomoći da se oslobodimo od prehlade i kašlja. Međutim, grlobolja se može pogoršati  ako jedete jako začinjenu hranu. Čili, češnjak, biber, muškatni oraščić i ostali začini mogu naškoditi grlu, pa ih zbog toga izbjegavajte. 

3. Mliječni proizvodi. 

Postoje mnogi ljudi koji kažu da čaša toplog mlijeka može izliječiti upalu grla. Međutim, mliječni proizvodi mogu biti štetni za upaljeno grlo. Ako patite od upaljenog grla, izbjegavajte mliječne proizvode.

4. Suhe namirnice. 

Kada imate grlobolju, nemojte jesti suhu hranu. Ne samo da je teško progutati suhe namirnice, nego je to također i bolno. Izbjegavajte sirovo voće, žitarice, orahe i kekse, ako imate grlobolju. 

5. Kofein. 

Šoljica vruće kafe vam može pružiti olakšanje, ali to je privremeno. Nakon nekog vremena vaše grlo će postati bolnije. Dakle, izbjegavajte pića s kofeinom kada imate upalu grla. Umjesto konzumiranja šoljice tople kafe, pijte čaj od đumbira. Pijte samo vruću vodu kako bi izbjegli bol u grlu. 

6. Alkohol. 

Rum ili rakija može vas ugrijati zimi, ali su ova pića loša za upaljeno grlo. Izbjegavajte ohlađen alkohol ako želite izliječiti upalu grla.

cure.ba

Komentari

komentara