Zdravlje

UTJECAJ FARMACEUTSKIH KOMPANIJA NA ZDRAVSTVENA ISTRAŽIVANJA – Možemo li vjerovati lijekovima?

Napisao admin

Možemo li, i u kojoj mjeri, i dalje vjerovati znanstvenim istraživanjima o efikasnosti lijekova? Pitanja su to kojima se u sveobuhvatnoj reportaži na pet stranica bavi novinar Washington Posta Peter Whoriskey


Lijekovi (Foto: Cure.ba)

Kao primjer uzima se istraživanje iz 2006. godine, objavljeno u New England Journal of Medicine. Zaključak je tog istraživanja da se simptomi dijabetesa najbolje liječe Avandijom, u tom trenutku novim lijekom kompanije GlaxoSmithKline.

Ne treba posebno napominjati da su šefovi GlaxoSmithKline-a bili izrazito zadovoljni rezultatima istraživanja, te ih je kompanija često citirala u izjavama za javnost. No, jesu li ovi rezultati doista točni, ili su jednostavno kupljeni?

Lijek dobio zeleno svjetlo pa uzrokovao 83.000 srčanih udara

Naime, kako otkriva Post, GlaxoSmithKline je financirao istraživanje, a svaki od 11 znanstvenika koji su u njemu sudjelovali također su dobili pozamašne honorare od kompanije. Štoviše, njih četvero su zaposlenici te firme i posjeduju njene dionice. Ostalih sedam su članovi akademske zajednice koji su od GlaxoSmithKline-a primili stipendije ili honorare za konzultantske usluge.

Za kraj, ključan podatak: Avandia je u međuvremenu nestala s američkog tržišta lijekova. Otkriveno je da ovaj lijek, iako doista uspješno liječi simptome dijabetesa, istovremeno znatno povećava rizik od srčanog udara! Američka agencija FDA procjenjuje da je Avandia direktno uzrokovala 83.000 srčanih udara, među kojima je bilo i smrtnih slučajeva.

Gotovo sva istraživanja financira farmaceutska industrija

Naravno, ovo nije izoliran slučaj. New England Journal of Medicine (NEJM), jedan od najprestižnijih stručnih zdravstvenih časopisa u svijetu, redovito objavljuje radove autora koji su na ovaj ili onaj način povezani s farmaceutskim kompanijama. Isti je slučaj i s drugim stručnim publikacijama.

U zadnjih godinu dana, javlja Post, NEJM je objavio 73 članka o novim i eksperimentalnim lijekovima. Čak 60 tih istraživanja financirale su farmaceutske kompanije, a u izradi 50 radova sudjelovali su zaposlenici farmaceutskih kompanija.

Farmaceutske kompanije u SAD-u prošle godine potrošile 39 milijardi dolara

Farmaceutske su kompanije u SAD-u na istraživanja prošle godine potrošile 39 milijardi dolara. Taj novac ulaže se u potragu za novim lijekovima. Ali svrha istraživanja koje financiraju farmaceutske kompanije nikako nije isključivo u interesu javnog zdravlja, piše Post. Iznad svega je utrka za profitom, zbog koje su znanstvenici koji vrše istraživanja nad novim lijekovima često pod pritiskom. 

“Nažalost, čitava dokazna baza postala je iskrivljena”, tvrdi Joseph Ross, profesor medicine na univerzitetu Yale. Ross ističe kako znanstvenici često griješe i nisu sva istraživanja nužno kupljena. No, ukazuje na vrlo zanimljivu činjenicu: izgledi da će zaključak istraživanja biti povoljan po farmaceutsku industriju su 3,6 puta veći u radovima koje ista ta industrija financira.

cure.ba

Komentari

komentara