Zdravlje

ČUDESNA PRIČA O DJEČAKU (5) IZ ZAGREBA: Ne govori, nepokretan je, doktori su mu davali male šanse, a onda su shvatili nešto nevjerovatno…

Napisao H. H.

Za sposobnosti i intelekt petogodišnjeg Šimuna iz Zagreba (Hrvatska), koji ne govori i nepokretan je, njegovi roditelji nisu znali sve do prije pola godine.

 

Naime, još tokom trudnoće njegovoj je majci rečeno da dječak boluje od semilobarne holoprozencelafije, poremećaja kod koga se u najranijim sedmicama trudnoće mozak ne razvija pravilno, tačnije ne razdvajaju se polutke i centri u mozgu. Teška mentalna retardacija, ozbiljne malformacije lica, ukratko stanje teško spojivo sa životom. Doktori su Šimunu davali male šanse za život.

Međutim, kada su prije šest mjeseci otkrili kako je Šimun svjestan svijeta oko sebe i ne samo to, nego da mogu s njim komunicirati, zavladalo je oduševljenje.

Ekipa Provjerenog” s “Nove TV” posjetila je dječaka i njegovu porodicu koja još ne može vjerovati što sve njihov Šimun može.

On je potpuno samostalno, gledajući stariju sestru, naučio abecedu, a zatim su počeli otkrivati njegove matematičke sposobnosti, ali i smisao za humor. Zanima ga svemir, Tutankamon, a Maji Medaković, novinarki Provjerenog, je bez problema izračunao umnožak brojeva 16 i 312 (4992) što je neuobičajeno za jednog petogodišnjaka.

“U meni svašta čuči. Astronaut. To vam je svemirski naut”, rekao je Šimun, a sigurno ima još štošta svijetu za reći.

Kako njegov mozak zapravo funkcioniše, ne znaju. Na testovima predviđenima za njegovu dob postiže superiorne rezlutate. Ne uklapa se niti u jednu tabelu predviđenu za mjerenje inteligencije kod djece svoje dobi, ali stručnjaci računaju da je Šimunov IQ nevjerovatnih 197.

Međutim, komunicirati mu je izrazito teško, a u tome bi mu puno pomogao komunikator sličan onome koji koristi Stephen Hawking. Njegovim roditeljima teško je prikupiti 140.000 kn (cca. 18.500 eura) za uređaj, ali se nadaju da hoće jer žele još bolje upoznati svog sina.

Komentari

komentara