Zdravlje

NEMA KO NE PIJE SODU BIKARBONU SA VODOM KAD IMA GORUŠICU: Doktori sad upozoravaju zašto NIKAKO ne smijete to da radite!

Napisao H. H.

Gorušicu mogu da prate učestalo podrigivanje, osjećaj mučnine i nadutosti poslije jela te nelagoda i bol u gornjem stomaku. Neugodan osjećaj može da potraje od nekoliko minuta do nekoliko sati, a uzrok je najčešće povezan s prehrambenim navikama, kaže gastroenterolog-hepatolog prof. dr. sc. Duško Kardum iz KB-a Dubrava.

Okidači za gorušicu mogu biti premasna i prejako začinjena hrana, kofein (posebno ujutro, na prazan želudac), konzervirana hrana, citrusi, gazirana pića, alkohol, sve prženo i jaki ukusi, među ostalim i pepermint, pa je prvi korak u prevenciji dijeta, piše “24sata“.

Ukratko, napadaji gorušici mogu da se spriječi i izbacivanjem prejako začinjene hrane, prije svega previše ljutih ili kiselih ukusa i premasne hrane.

Gorušica se često javlja i kao reakcija na prevruću hranu ili previše rashlađene napitke, pa ih svakako izbjegavajte“, ističe sugovornik.

Kod nekih ljudi okidač može da bude jutarnja kafa, pogotovo na prazan želudac, pa je radije pijte uz doručak ili nakon njega. Navika da ništa ne jedete tokom cijelog dana pa jedemo naveče takođe izaziva gorušicu i tu naviku treba da izbjegavamo.

Olakšanje iz šoljice

Umjesto toga, prehranu treba organizovati u više manjih obroka, s tim da zadnji veći obrok, večeru, treba pojesti najkasnije oko 18 sati, kako u krevet ne biste išli sa pretrpanim želucem. Takođe, ne jedite barem sat vremena prije vježbanja, čak i ako ćete se baviti jogom ili plesom, jer svaki pritisak na pun želudac može da izazove gorušicu. U prehranu treba uvrstiti namirnice koje neutralizuju želudačnu kiselinu, kao što su banane, avokado, smokve, kivi, grožđe, kruške, ananas, zatim masline, šargarepa, pečurke, mahune, zelena salata, grašak, spanać, heljda, jaja i riba.

Kod povremenih i blagih žgaravica, čim se pojavi osjećaj pečenja, popijte čašu vode, koja će ublažiti kiselinu.

Korisni mogu biti i čajevi sljeza i lana jer potiču prirodnu proizvodnju sluzi koja štiti opnu želuca i delomično neutralizuje djelovanje želučane kiseline, ističe dr. Ksenija Krajina Pokupec, fitoaromaterapeutkinja.

Dodaje kako svaki dan treba da se popije od pola litre do litru čaja od tih biljaka. Uz čaj, tokom tri mjeseca može pomoći i redovito korištenje biljnih kapi od matičnjaka, stolisnika ili anđelike, dodaje dr. Krajina Pokupec.

Iako se u narodnoj predaji često preporučuje čaša vode u kojoj ste rastopi kašičica sode bikarbone, to nije najbolje rješenje.

Kašičica sode bikarbone rastopljena u vodi može biti rješenje jednom ili dvaput kad nemate pri ruci lijek, ali se ne preporučuje da se uzima umjesto leka. Naime, ona kod napada gorušica može da neutralizuje kiselinu u želucu i riješiti problem, ali ako se često unosi, mijenja i bazni status u želucu, što nije dobro i može da poremeti apsorpciju hranjivih tvari i lijekova – upozorava prof. dr Kardum.

Hrana i pića koja potiču žgaravicu:

  • Pržena hrana
  • Gazirana pića
  • Ljuti začini
  • Alkohol
  • Pepermint
  • Citrusi
  • Kafa

Komentari

komentara