Zdravlje

ISTRAŽIVANJE – Koliko kofeina može dovesti do smrti?

Napisao admin

Zbog sve više smrti koje su povezane s kofeinom pitanje koje se sve češće postavlja jeste koliko kofeina može dovesti do smrti? Međutim, odgovor nije jednostavan.


kafa (foto:cure.ba)

Slučaj 14-godišnje Ane Furnie koja je preminula krajem prošle godine pošto je popila dvije limenke energetskog pića Monster izazvao je paniku kod ljubitelja kofeinskih napitaka. Naime u izvještaju patologa stoji kako je trovanje kofeinom dovelo do njene smrti. Djevojčica je popila tek količinu kofeina koja je ekvivalentna četiri šoljice kafe. Međutim, razloga za paniku ipak nema. Na sreću ta količina kofeina za većinu bi bila potpuno bezopasna. Ipak postavlja se pitanje, koja doza bi mogla da ugrozi život većini?   

Urednik “Journal of Caffeine Research” Jack James tvrdi kako odrasla osoba može da se predozira s 10 grama kofeina (s jednim pićem se većinom unosi 1 do 2 miligrama kofeina). Ali, članak iz 2005. iz naučnog časopisa “Forensic Science International” donosi kako smrtonosna doza može biti i pet grama kofeina. 

Međutim, iako se tvrdi kako je predoziranje kofeinom jako rijetko, već godinama se niz smrti širom svijeta povezuju baš s kofeinom. Problem je u tome što je kofein u većini slučajeva bio koban u kombinaciji s alkoholom i srčanim problemima, piše Magazin. 

Jedna stvar je jasna: unos kofeina koji je bio koban za djevojčicu s početka priče većini bi bio potpuno bezopasan. Ipak, treba imati u vidu i da postoje ljudi koji su puno osjetljiviji na kofein kao i da kofein nije jedini sastojak u energetskim pićima zato nije loše biti na oprezu i imati mjeru.

cure.ba

Komentari

komentara