Zdravlje

ZNANSTVENICI U ŠOKU: Otkrili su zbog čega svijet umire od raka, maligne ćelije se hrane ovim…

Napisao H. H.

Gotovo da se na prste mogu nabrojati ljudi koji ih ne konzimiraju

Novi medicinski dokazi pokazuju da naša ovisnost o gaziranim napitcima, iako se naizgled ne čini ozbiljnom, može biti itekako opasna. Toliko opasna, da je nedavno istraživanje otkrilo kako bi čak mogla izazvati rak.

Istraživanje je započelo nakon što se povećao broj slučajeva raka crijeva kod osoba mlađih od 35 godina, objasnio je dr. Lewis C. Cantley sa Sveučilišta Cornell. Od tada, znanstvenici su ustanovili kako glukoza i fruktoza, koje se nalaze u napitcima zaslađenim kukuruznim sirupom, zapravo ubrzavaju rast crijevnih tumora kod miševa, piše Health News.

Zastrašujući proces
Miševe koji su bili skloni raku crijeva hranili su kukuruznim sirupom s visokim udjelom fruktoze, nešto nižim od onoga koliko se nalazi u limenci jednoga gaziranog pića. Kao rezultat toga, “tumor je jeo šećer, rak je koristio fruktozu i glukozu zajedno kako bi udvostručio stopu rasta.”

Važno je, međutim, napomenuti da su ovi testovi provedeni na miševima koji su genetski modificirani da budu skloni raku, tako da se to ne može bezrezervno prenijeti na ljude, ali isticanje opasnosti visokofruktoznog kukuruza svakako je bitna činjenica, bez obzira na to postoji li ili ne izravna veza s rakom.

Komentari

komentara