Zdravlje

Strah od protivljenja – Pacijenti se ne slažu sa savjetima ljekara, ali o tome šute

Napisao admin

Svaki sedmi pacijent rekao bi ljekaru da se ne slaže sa njegovim mišljenjem, ali to smatra kao nešto što je društveno neprihvatljivo


Pacijent i ljekar ( Foto: Cure.ba )

Pacijenti uglavnom ne žele da se suprotstavljaju mišljenju svog ljekara o terapiji, ali će upravo zato po odlasku iz ordinacije zanemariti njegova uputstva. Ovo je pokazalo američko istraživanje prema kojem je utvrđeno da bi najveći broj pacijenata želio da ima uticaj na izbor ljekara.

U sklopu istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Archives of Internal Medicine, anketirano je 1.340 odraslih osoba koje su pozvane da zamisle da pate od nekog oblika bolesti srca i nakon toga su morali da se izjasne na koji način žele da budu uključeni u odluke o vlastitom lječenju.

– Okljevanje ili čak i strah od protivljenja ljekarskoj preporuci predstavljaju veliku prepreku donošenju zajedničke odluke i oni su podjednako prisutni u svim obrazovnim strukturama. Ustručavanje da se izrazi neslaganje u ordinaciji može biti uzrok za to što se pojedini pacijenti van ordinacije uopšte ne drže doktorovih uputstava  – kaže Dominik Froš iz Istraživačkog instituta Palo Alto Medikal u Los Anđelesu.

Oko 70 posto pacijenata izjavilo je da bi prednost dalo donošenju zajedničkih odluka o lječenju sa svojim ljekarom, dok bi svaki sedmi rekao ljekaru da se ne slaže s preporučenim lječenjem.  Dio njih, takođe, smatra da bi to bilo društveno neprihvatljivo ili bi štetilo njihovom odnosu s ljekarom.

Međutim, Froš upozorava da suzdržanost u komunikaciji ljekara i pacijenta može da ima mnogo gori ishod kao što je, na primjer, neuzimanje propisanih ljekova.

cure.ba

Komentari

komentara