Zdravlje

PRETJERANA MALJAVOST? Tri upozorenja da treba da posjetite ljekara!

Napisao H. H.

Dlake su sastavni deo svakog tela bez obzira na pol, a imaju zaštitnu funkciju.

One prvenstveno štite organizam od ulaska bakterija i drugih neprijatnih mikro čestica kroz površinu kože, ali i greju. Količina dlaka na telu može da bude određena genima, nacionalnom pripadnošću, ali i određenim medicinskim stanjima

1. Hormonski disbalans
Pojačana maljavost kod žena nije samo estetski problem, već može imati i zdravstvene uzroke. Pojačani rast dlaka na tipično “muškim” delovima tela kao što su brada, brkovi, leđa, grudi i donji deo stomaka upućuju na bolest po imenu hirzutizam. Ona je znak hormonske neravnoteže u telu, odnosno pojačanog lučenja muških hormona koji mogu da izazovu mnoge teškoće.

2. Problemi s jajnicima
Ako je višak androgenih hormona propraćen neredovnim menstruacijama, dublji razlog može da se krije u problemu s jajnicima, odnosno sindromu policističnih jajnika. Od ove bolesti oboleva i do deset odsto žena, a praćena je i viškom kilograma, problemima s aknama i insulinskom rezistencijom. Ako primećujete ove simptome kod sebe, svakako bi trebalo da posetite svog ginekologa.

3. Loše navike
Preterana maljavost kod žena može da bude posledica i neurednog života, loše ishrane i prečestog uzimanja pojedinih lekova koji mogu da naštete hormonskoj uravnoteženosti. Ljubitelji prirodnog pristupa za postizanje hormonske ravnoteže predlažu gubljenje viška kilograma, uvođenje redovnog vežbanja (u obzir dolazi sve od svakodnevne brze šetnje do bavljenja jogom) i ishrane niskog glikemijskog indeksa i namirnice bogate prehrambenim vlaknima.

Komentari

komentara