Zdravlje

Da ili ne – Izbjeljivanje zuba

Napisao admin

Posljednjih dvadesetak godina pacijenti i stomatolozi pokazuju sve veće zanimanje za izbjeljivanje zuba, što predstavlja postupak kojim se posvjetljuje boja zuba. Ovaj trend i dalje raste, pa se na tržištu pojavljuju različiti materijali, kao i nove, jednostavnije i učinkovitije metode izbjeljivanja.


zubi (foto:cure.ba)

Zašto zubi tamne?

Gubljenje bjeline zuba potpuno je prirodna stvar, ali nažalost estetski dosta neprihvatljiva. Zašto zubi tamne? Zubna gleđ, kao vanjski zaštitni sloj odgovorna je za njihov sjaj. S vremenom gleđ postaje sve tanja i do izražaja dolazi boja unutrasnjeg dijela zuba. Šećeri su glavni krivci brzog propadanja gleđi, nakon čega se na zubima sve više zadržavaju pigmenti tamno obojanih pića kao što su kafa, čaj, crno vino, coca cola i dr.

Zahvaljujući napretku tehnologije u stomatologiji, izbjeljivanje zuba vam pruža da tamnim zubima u vrlo kratkom vremenu i potpuni bezbolno možemo vratiti bijeli sjaj.

Čime se vrši izbjeljivanje zuba?

Kod svih metoda i materijala za izbjeljivanje zuba odvija se isti hemijski proces, a to je oksidacija. Materijal koji se uglavnom koristi za izbjeljivanje je karbamid peroksid.

Uspješno izbjeljivanje zavisi od nekoliko parametara: dobro uzetoj anamnezi, detaljnom  pregledu kojim se, među ostalim, utvrđuje postojanje indikacija i kontraindikacija za izbjeljivanje, ispravnoj dijagnozi i, na kraju, dobro razrađenom planu postizanja optimalna rezultata.

Kontraidikacije za postupak  izbejnljivanja zuba je ponajprije starost pacijenta. Donja dobna granica su pacijenti stariji od deset godina, a gornje granice nema. Stariji pacijenti, međutim, moraju biti svjesni činjenice da površina korijena zuba ostaje tamnija u odnosu na izbijeljenu krunu zuba. Izbjeljivanje se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Osim toga, navike kao što su pušenje, učestalo pijenje kave, čaja i crnog vina tokom tretmana usporavaju postupak, a nakon izbjeljivanja skraćuju dugotrajnost postignutog rezultata.

Lasersko izbjeljivanje zubi minimalno oštećuje zubnu caklinu i zubi se mogu izbjeljivati do nivoa bijelog sjaja po želji. Tretman je bezbolan.

Šta morate da znate kod izbjeljivanja zuba?

Prije samog postupka pacijenta treba upoznati s procesom i eventualnim posljedicama stomatološkog tretmana tokom izbjeljivanja zuba. Naime, nisu svi pacijenti kandidati za izbjeljivanje. Zubi sa žutim i žuto-smeđim nijansama lakše se izbjeljuju nego oni plavo-sivih nijansi. Takođe, diskoloracije prouzrokovane tetraciklinskim antibioticima izbjeljuju se znatno teže uz duzi tretman i kombiniranje tehnika.

 

cure.ba

Komentari

komentara