Zdravlje

istrazivanja pokazuju – Zdravlje je u boji namirnica

Napisao admin

Crveno, narančasto, zeleno, ljubičasto… Boje namirnica vrlo su važne za uravnoteženu prehranu


Povrce (Foto: Cure.ba)

Prirodne boje voća i povrća ne predstavljaju samo ukras na našem tanjuru i doživljaj za naše oči, već mogu pozitivno djelovati na zdravlje našeg organizma, ali i na našu psihu. Upravo zato što prirodni biljni pigmenti imaju različite pozitivne utjecaje na naše zdravlje, stručnjaci preporučuju da voće i povrće treba birati i po bojama. Zato za optimalan unos hranjivih sastojaka treba dnevno izabrati i pojesti pet obroka voća, odnosno povrća u narančastoj, crvenoj i zelenoj, i još dvije boje po vlastitom izboru.
Crvene vrste voća i povrća – rajčica, paprika, malina, jagoda, višnja… Zahvaljujući crvenim biljnim pigmentima karotenoidima, posebno likopenu, snažni su antioksidansi koji neutraliziraju štetne slobodne radikale koji uništavaju stanice našeg organizma i tako štite od kancerogenih oboljenja. Osim toga, crveno voće i povrće snižava kolesterol i potiče protok krvi te smanjuje rizik od pojave bolesti srca i krvnih žila, na primjer od arteroskleroze i koronarnih bolesti srca. Ono štiti vezivno tkivo i deluje protuupalno, pa utječe na zdravlje prostate i štiti kožu oštećenu sunčanjem. Crvena boja djeluje pozitivno i na našu psihu, pa nas potiče na aktivnost i stvaralaštvo.
Narančasto, ali i žuto voće i povrće – mrkva, naranča, ananas, bundeve, breskve, žute paprike, kruške i jabuke… Također obiluje karotenoidima, posebno betakarotenom. Narančasto i žuto povrće i voće osim što štiti organizam od razornog djelovanja slobodnih radikala (a samim tim i zloćudnih oboljenja), jača imunološki sustav i štiti kožu od štetnog uticaja UV zračenja, a organizam od srčanog udara. Ono posebno pogoduje zdravlju naše kože, čije stanice štiti od prijevremenog starenja. Narančasto voće i povrće svojom poticajnom bojom djeluje protiv depresije, jača živce i pomaže u vraćanju narušene emotivne ravnoteže, a žuto pogoduje razmišljanju i koncentraciji.
Zeleno voće i povrće – brokula, špinat, salata, grašak, mahune, kelj, jabuke i kruške... Obiluju zelenim klorofilom, koji također štiti od kancerogenih oboljenja, posebno hormonalnih. Zeleno povrće je bogato i folnom kiselinom, koja je neobično važna za rast i regeneraciju stanica. Zato je ovo voće i povrće važno u ishrani trudnica, jer potiče zdrav i pravilan razvoj živčanog sustava kod fetusa. Zeleno voće i povrće jača imunitet, pozitivno djeluje na funkcioniranje žlijezda, smanjuje upalne procese i pogoduje zdravlju probavnih organa. Ujedno, pozitivno djeluje na našu psihu, smiruje i opušta te smanjuje nervozu i razdražljivost. Pritom, zeleno ublažava ljubavnu bol i daje snagu i nadu za nove početke.
Ljubičasto, plavo i crno voće i povrće – patlidžani, grožđe, borovnice, svježe smokve, šljive... Osim ostalih biljnih pigmenata sadrže i bioflavonoide, čiji je pozitivan utjecaj na zdravlje našeg organizma takođe mnogostruk i značajan. Ljubičaste i plave vrste ne samo da su snažni antioksidansi već snižavaju kolesterol i krvni tlak, potiču protok krvi i funkciju kapilara i značajno štite od bolesti srca i krvotoka. Djeluju antibakterijski i protuupalno, potiče proizvodnju inzulina u krvi i smanjuje izlučivanje histamina. Ljubičasta i plava boja sočnog, zrelog voća i povrća opušta i potiče unutrašnju ravnotežu i smiruje, posebno u slučaju agresivnosti i razdražljivosti.

cure.ba

Komentari

komentara