Zdravlje

Ako ne perete redovno zube, uzrokujete probleme sa srcem

Napisao H. H.

Prestižni European Journal of Preventive Cardiology objavio je da redovno pranje zubi smanjuje rizik od srčanih bolesti, što se nagađalo i prije, no sad je potvrđeno.

Naime, studija o povezanosti između loše oralne higijene i zdravlja krdiovaskularnog sistema službeno je potvrđena, a relevantna je jer je urađena na uzorku od 160.000 ljudi, te je trajala punih deset godina, piše “Radio Sarajevo“.

Ispitanici su na početku istraživanja bili stari između 40 i 70 godina, različitog zdravstvenog stanja, imovinskih prilika i životnih navika.
“Rano je preporučiti redovno pranje zuba kao preventivu fibrilaciji atrija i kongestivnom zatajenju srca, no sve je jasnije da upalna stanja izazivaju probleme u kardiovaskularnom sistemu“, kazao je prvi čovjek istraživačkog tima dr. Tae-Jin Song.

Što se istraživanja tiče, konkretno je pokazalo da ljudi koji tri i više puta dnevno peru zube imaju deset posto manje izglede za razvoj fibrilacije atrija i 12 posto manje izglede za zatajenje srca.

Konačni rezultat se pojašnjava već prije iznesenom pretpostavkom da loša oralna higijena u prostoru između zubi i desni izaziva množenje bakterija koje iz usne šupljine mogu dospjeti u krvotok.

Bakterije zatim izazivaju upalno stanje koje pogoduje nastanku kardiovaskularnih problema.

Komentari

komentara