Zdravlje

Istraživanja pokazuju! – OVO JE RAZLOG ZA OPASNU VRSTU TUMORA: Otkriveno zbog čega neki ljudi češće oboljevaju od drugih

Napisao H. H.

Nasleđene mutacije na genima povezane s rakom dojke, jajnika i debelog creva, među ostalima, otkrivene su i kod pacijenata obolelih od sarkoma

Britanski naučnici sproveli su istraživanje na 1.100 pacijenata obolelih od retke vrste karcinoma – sarkoma i ustanovili da su neke porodice  podložnije obolevanju od raka zbog genetskih predispo

U slučaju obolelih od sarkoma ustanovljeno je da je više od polovine ispitanika rođeno s genetskom mutacijom koja povećava opasnost od toga da pacijent oboli od raka.

Rezultati studije objavljeni u stručnom časopisu The Lancet Oncology upućuju na to da bi nasleđene mutacije mogle postati glavni cilj lečenja, a porodicama bi trebalo ponuditi stručne savete i češće kontrole.

Nasleđene mutacije na genima povezane s rakom dojke, jajnika i debelog creva, među ostalima, otkrivene su i kod pacijenata obolelih od sarkoma.

Profesor Ian Judson koji je vodio studiju na londonskom Institutu za istraživanje raka je rekao kako je potrebno obratiti veću pažnju na nasledni faktor

Ove simptome NE SMETE da ignorišete! Možda je u pitanju

– Ponekad smo uvereni da je neka bolest nasledna, ali standardni obrasci rizika se ne poklapaju. Sada ćemo moći ustanoviti je li to tako zbog postojanja, na primer tri mutacije –  kaže Judson.

Sarkom je vrsta raka koja se razvija u kostima, mišićima i u mekom tkivu. Često pogađa decu i mlade, a stopa preživljavanja je vrlo niska. Upravo zbog toga britanski naučnici odlučili su  izučavati više o genetskim predispozicijama za nasleđivanje ove vrste karcinoma.

Analizirali su DNK sekvencu na 72 gena povezanu s povećanim rizikom od raka na 1.162 pacijenta obolela od sarkoma.

Kod svakog petog otkrivene su mutacije ili greške u najmanje jednom genetskom testu na rak.

Primećeni su veći izgledi za razvoj karcinoma kod pacijenata s mutacijama na više gena raka u ranijoj životnoj dobi nego kod pacijenata sa samo jednom genetskom mutacijom.

Ovaj zaključak upućuje na to da pojavu sarkoma kod nekih pacijenata uzrokuje više ‘udruženih’ genetskih mutacija, a ne samo jedna genetska greška.

Profesor Judson smatra da bi se nakon otkrivanja ovakvih mutacija kod pojedinih pacijenata njihove porodice  trebale da se  podvrgnu genetskom skreeningu gde bi im se trebali ponuditi odgovarajući saveti, a i mogli bismo ranije otkriti i puno efikasnije  lečiti ovu vrstu tumora.

 

 

telegraf.rs

Komentari

komentara