Zdravlje

Posljedica mnogih faktora – Zašto pričamo u snu?

Napisao admin

Mnogi se brinu da li je pričanje u snu opasno i čega je ono posljedica? Da li je stres uzrok ove neprijatne pojave i da li je u pitanju ozbiljan zdravstveni problem? Na ova i još neka pitanja, odgovore pročitajte u tekstu koji slijedi.


San (Foto: arhiva)

Pričanje u snu može da se dogodi u bilo kojoj fazi sna, a osobe koje najčešće nerazgovetno govore u snu, ujutro se skoro nikad toga ne sjećaju. “Za većinu ljudi, pričanje u snu ne može da ima nikakve negativne efekte. To može da smeta jedino osobama koje sa njima dijele krevet ili sobu”, kaže dr Natali Dautovič, profesor psihologije na Univerzitetu u Alabami.

Šta uzrokuje pričanje u snu?

Buncanje ili pričanje u snu može da bude posljedica ozbiljnijih poremećaja u spavanju, kao što je apneja, ali uzrok mogu biti i košmari, REM poremećaj (kada osoba pokušava da “odglumi” ono što sanja). Takođe, groznica, neispavanost, depresija, stres, konzumiranje alkohola i droga mogu da uzrokuju buncanje.

Da li je pričanje u snu opasno?

Ukoliko to ometa vaš san ili svakodnevni život, dr Dautovič savjetuje da se obratite ljekaru. Ukoliko zbog toga ne možete da spavate, već se budite tokom noći, na taj način se povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i gojaznosti. “Bilo šta što ometa san osobe je problematično”, naglašava dr Dautovič.

Ako poželite da razgovarate sa nekim ko priča u snu, ipak, imajte na umu da to možda neće biti moguće. “Zavisi. Pričanje u snu može biti spontan čin ili može biti izazvan konverzacijom”, kaže dr Dautovič.

ljepotaizdravlje.ba

Komentari

komentara