Zdravlje

Kada je vrijeme da posjetite psihologa – Obratite pažnju na 5 navika

Tuga
Napisao H. H.

Ako se pronađete u nekima od ovih stavki,pogotovo u svakoj vi ste “zreli” za razgovor sa psihologom

Stvari doživljavate intenzivnije: Za čovjeka je prirodno da nešto osjeća, bilo to sreća ili najveći bol koji može da podnese. Ukoliko vam se čini da emocije manipulišu vašim svakodnevnim sposobnostima i zadacima, nesumnjivo je da vas muči neki skriveni problem.

Da li smatrate za sebe da “katastrofirate” stvar? Preuveličavate problem i smišljate najgori mogući scenario? Ako je vaš odgovor da – psiholog je osoba s kojom morate komunicirati o tome. Ne možete da prestanete razmišljati o traumi koju ste preživjeli: Vi biste nastavili dalje, ali kao da vam tijelo i psiha ne dozvoljavaju?

Istina, bol gubitka bližnjeg, raskida ili dobijanja otkaza često može da se manifestuje nastankom određenih psihičkih smetnji, sve u zavisnosti od mentalne stabilnosti i jačine svakog čovjeka. No, ako vi osjećate da su vas navedene situacije unazadile više nego što je realno, te da niste preživjeli to kako treba – najbolje je da porazgovarate s nekim ko će vam dati stručno mišljenje.

Javljaju vam se glavobolje i bolovi u stomaku? Pored navedenog, muči vas i pad imuniteta? Potpuno vas razumijemo, jer se velika količina stresa automatski odražava na naš organizam. Mnoga istraživanja ukazuju kako stres dovodi do niza posljedica po naš organizam: migrene, stomačni problemi, učestale prehlade i manjak se*sualnog nagona.

Loši ste na poslu: Ako ste uočili pad kod performansi na poslu – veoma je moguće da glavni uzrok leži u vašim emotivnim ili psihološkim problemima. Sve i da vas je ranije radovao odlazak u kancelariju, moguće je da sada osjećate kao da vas posao uopšte ne ispunjava,piše Pult

Usljed manjka pažnje i koncentracije, možete zaraditi i kritike od strane šefova, a to najmanje želite tokom teškog perioda u kom se nalazite. Ne zanimaju vas stvari kao ranije: Logično je da se čovjek tokom godina mijenja i da vas neke stvari prosto, ne mogu interesovati kao nekada, ali ako se radi o porodičnim okupljanjima, vremenu provedenom sa prijateljima i slično, e onda se postavlja pitanje šta se zapravo krije iza ove nezainteresovanosti.

Velike su šanse da odgovor leži u emotivnim problemima. Prijatelji su zabrinuti za vas: Ako vas s vremena na vrijeme neko od prijatelja pita kako ste i naglašavaju da su zabrinuti za vas – znajte da se s vama nešto opasno dešava. Najbitnije je da ih ne tjerate od sebe, već iskreno i otvoreno pričate o svom problemu, te bar od njih potražite pomoć. U slučaju da imate sve više problema u komuniciranju sa voljenim osobama, potražite stručnu pomoć.

Komentari

komentara