Zdravlje

Simptomi prisutnosti parazita u tijelu

Napisao H. H.

Iako možda zvuči kao scena iz horor filma, trebate znati da su paraziti sastavni dio ljudskog organizma i da je većina njih bezopasna.

No, ponekad u tijelo mogu ući paraziti koji se hrane unutarnjim organima.

Paraziti u većini slučajeva ne predstavljaju opasnost jer ih se, ako se otkriju na vrijeme, može relativno lako ukloniti. Otkrivamo vam uobičajene simptome po kojima možete naslutiti da su u vašem tijelu prisutni paraziti.

Paraziti u tijelu simptomi

Paraziti u tijelo najčešće ulaze putem nedovoljno termički obrađenih namirnica, zagađene vode, procesuiranih mesnih proizvoda ili prekomjernog unosa šećera. Najčešći simptomi prisutnosti parazita uključuju:
Učestali osjećaj umora, iscrpljenost, loše raspoloženje, osjećaj indiferentnosti ili izražena anksioznost.
Probavne smetnje, kao što su zatvor, dijareja, plinovi, nadutost, bolovi u želucu, žgaravica, rijetka ili tvrda stolica.
Učestali osip na koži, uključujući ekcem, čireve ili pak općenito suha koža.
Poremećaji raspoloženja ili akutni mentalni poremećaji, kao što su bipolarni poremećaj, zaboravljivost ili hiperaktivnost.
Poteškoće sa spavanjem i san loše kvalitete, škrgutanje zubima tokom spavanja i učestale noćne more.
Ponavljano naglo mršavljenje i debljanje, poteškoće u kontroliranju apetita ili pak manjak apetita.
Bolovi u mišićima i zglobovima, artritis, bolovi na području prsnog koša i utrnulost ruku i nogu.
Manjak željeza u tijelu.
Usporen rad metabolizma.
Paraziti prevencija

Prevencija unosa parazita je zapravo prvi korak u borbi protiv parazita. Izbjegavajte jesti meso sumnjivog porijekla, filtrirajte vodu koju pijete, naročito ako se trenutno nalazite u ruralnim dijelovima zemlje. Smanjite unos rafiniranog šećera i procesuiranih proizvoda.

Parazita se znatno teže riješiti kada je imunološki sistem oslabljen, stoga je vrlo važno voditi brigu o tome da imunološki sistem nikada ne bude oslabljen niti podložan virusnim i bakterijskim infekcijama.

Stres i anksioznost oslabljuju imunološki sistem, potiču prejedanje i žudnju za slatkim. Sve to povećava rizik od nastanka parazita u tijelu. Stručnjaci preporučuju da redovito meditirate i svaki dan izdvojite vrijeme koje ćete posvetiti isključivo sebi.

Kako se riješiti parazita u tijelu?

Za uklanjanje parazita stručnjaci preporučuju korištenje mješavine ljekovitog bilja i povećanje unosa vlakana. Ako se ne možete riješiti parazita na prirodan način, svakako posjetite doktora koji će vam propisati lijek.

Imajte na umu da optimalno zdravlje započinje u probavnom sistemu. Vaš probavni sistem je ono što određuje način na koji će svaka tjelesna ćelija funkcionirati. Za pravilan rad probavnog sistema je najvažnije usvojiti pravilne i zdrave životne navike, prenosi “Centar zdravlja“.

Komentari

komentara