Zdravlje

Šta so radi vašem organizmu

Napisao H. H.

Evo šta se dešava ako u toku dana unosite previše soli i kolika je preporučena dnevna doza.

Ako ste jedva uspjeli da se pomirite sa činjenicom da šećer nije dobar za zdravlje, ovo će vas vjerovatno ozbiljno pogoditi: so je još opasnija.

Evo zašto je so štetna, kako da znate da li u toku dana unosite previše soli i kolika je preporučena dnevna doza.

Količina soli koju unesemo u organizam u toku dana je u direktnoj vezi sa našim krvnim pritiskom. Zašto? Pa, zato što so apsorbuje vodu.

Višak soli u tijelu vezuje se za vodu u krvi, čineći krv gušćom, a to onda otežava i cirkulaciju, pošto srce mora da “pumpa” brže i snažnije. U nastavku, kao posljedica, javlja se povišeni krvni pritisak, a što je on viši, to se srce, arterije, bubrezi i mozak više naprežu.

Ovo može da dovede do srčanih udara, demencije i problema sa bubrezima.

Arterije se zadebljavaju, što može da bude naročito opasno ako su već začepljene.

Povišen pritisak može da izazove i anginu pektoris, pošto u tom slučaju do ćelija srca ne stiže dovoljno kiseonika.

Pretjerani unos soli štetno utiče i na mozak, jer je cirkulacija oslabljena, što vremenom dovodi do demencije i drugih bolesti.

Ako jedete jako slanu hranu, a prepisana vam je terapija diureticima, imajte u vidu da će so umanjiti efikasnost lijekova.

Koliko soli smijete da unesete u toku dana?

Preporučuje se unos do 6 grama u toku dana, što je otprilike jedna ravna kafena kašičica.

Za djecu se preporučuje još manji unos, do prvog rođendana ne bi trebalo da jedu slano uopšte, jer njihovi bubrezi još nisu dovoljno razvijeni da mogu da prerade tu so.

Za uzrast između jedne i tri godine preporučuje se do dva grama u toku dana.

Djeca između četiri i šest godina mogu da unesu do tri grama soli u toku dana, u uzrastu između sedam i deset godina do 5 grama, a djeca starija od 11 godina mogu da unesu istu količinu kao i odrasli – do 6 grama u toku dana, prenosi “Mondo“.

Komentari

komentara