Zdravlje

5 simptoma ukazuju da nemate dovoljno kalijuma u organizmu

Posao - RTL.hr
Napisao H. H.

Ovih 5 znakova ne smijete da ignorišete jer ukazuju na nedostatak ovog važnog minerala!

Kalijum osigurava pravilnu kontrakciju mišića u tijelu, reguliše tjelesnu tečnost i ravnotežu minerala u organizmu. Uz to, ublažava dejstvo pretjerane konzumacije soli, što je problem s kojim se susreće mnogo ljudi u svijetu. Povrh svega, štiti krvne sudove od oštećenja i zadebljanja i snižava visoki krvni pritisak.

Ako jedete mnogo prerađene hrane – koja dolazi iz kesice ili kutije, a ne sa pijace, vjerovatno imate premalo kalijuma u organizmu, tvrdi nutricionistkinja Loren Blejk.

Ovo su najčešći znakovi da vam u tijelu nedostaje kalijum:

1. Umor

Tijelu je potreban kalijum da bi normalno funkcionisao. Ako ste stalno umorni, a spavate koliko biste trebali, manjak kalijuma mogao bi biti uzrok, tvrdi Loren Blejk. Umor može biti i posljedica stresa, loše ishrane i nedostatka sna, što su takođe problemi koji se povezuju s manjkom kalijuma u organizmu.

2. Grčevi u mišićima

Kalijum je nužan za pravilan rad mišića u cijelom tijelu. Kada je nivo tog minerala u tijelu nizak, osoba osjeća bolove i grčeve tokom dana ili dok vježba.

3. Osjećaj slabosti i vrtoglavica

Količine kalijuma mogu varirati tokom dana, a veliki pad tog minerala u tijelu može da dovede do usporavanja otkucaja srca, pa će vam se učiniti kao da ćete se onesvijestiti.

To nije uobičajeno, ali ako vam se dogodi, obavezno posjetite ljekara, upozorava američka nutricionistkinja. Nemojte zanemarivati ni ako osjećate trnce u rukama i nogama.

4. Visok krvni pritisak

Bez odgovarajućih količina kalijuma u tijelu, može doći do sužavanja krvnih sudova, što dovodi do visokog krvnog pritiska. Obratite pažnju i na to da li vam srce “preskače” (srčane palpitacije) –najvažniji mišić u tijelu ne može dobro da radi kada u tijelu postoji neravnoteža natrijuma i kalijuma.

5. Stalna nadutost

Tijelo ima problema sa regulacijom soli kada u organizmu nedostatak kalijuma. Sve to može dovesti do nadutosti. Ako ste često naduti, ovo bi mogao da bude jedan od razloga, piše “Zadovoljna“.

Komentari

komentara