Zdravlje

Riješite se gastritisa, bolova u želucu i nadimanja

Probavni sistem građen je od usne šupljine, ždrijela, jednjaka, želuca, tankog i debelog crijeva te žlijezda slinovnica, jetre s žučnim sistemom i gušterače. Kada hrana prolazi kroz probavni sistem ona se postupno razgrađuje dok se hranjive tvari apsorbiraju.

U slučaju zdravog probavnog sistema donji sfinkter, mišić jednjaka, opušta se kako bi hrana došla do želuca.

Uzroci bolova u želucu i kako ih liječiti?
Mišić jednjaka je većinu vremena zatvoren jer se time sprječava prolazak želučane kiseline i probavnih sokova u jednjak. Sluznica želuca sastoji se od epitela, vezivnog sloja i sluzničkog mišićnog sloja, a građena je tako da ju želučana kiselina i ostali probavni sokovi ne mogu oštetiti.

Pokrovni epitel je zaslužen za lučenje sluzi, dok posebne stanice želuca luče želučanu kiselinu koja ima veliku ulogu u probavi. Brojne su bolesti i mogući uzroci bolova u želucu. Među izrazito učestale spadaju gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) i gastritis, piše Aura.

Želučana viroza

Crijevna viroza ili gastroenteritis je vrlo opasna infekcija, koja je popraćena proljevom, grčevima u trbuhu, mučninom i povraćanjem. Ovu bolest mogu uzrokovati različiti virusi i bakterije koje napadaju gastrointestinalni sistem a prenose se putem neobrađene (nedovoljno skuhane, ispečene) hrane, kontaktom s osobom koja je zaražena, te lošom higijenom.

Među prvim simptomima crijevne viroze nalaze se bolovi u želucu koji će biti popraćeni blagom vrućicom, mučninom, povraćanjem i proljevom. Za crijevnu virozu najčešće nije potrebna liječnička pomoć, već pravilna prehrana, hidratiziranje velikom količinom tekućine i odmaranje.

Komentari

komentara