Zdravlje

Ovih pet namirnica mogu pomoći u prevenciji raka prostate

Napisao H. H.

Rak prostate jedan je od najčešćih oblika raka kod muškaraca. Iako je nemoguće izbjeći razvoj ove bolesti, zdrava prehrana može smanjiti rizik.

Časopis Men's Health popisao je pet namirnica kojima se možete borite protiv raka, možete održavati seksualno zdravlje i istovremeno dobro se hranite, piše “Index“.

Kurkuma

Ovaj začin žute boje sadrži kurkumin, spoj koji može imati protuupalna svojstva. Nedavno istraživanje provedeno u Japanu potvrdilo je da taj spoj potiskuje širenje stanica raka prostate.

Kurkumom možete začiniti krumpir ili tikvice, kao i dodati ga riži za ukusniji curry.

Lubenica

Na svakih dva miligrama likopena koji su ljudi svakodnevno konzumirali, došlo je do smanjenja rizika od razvoja prostate za jedan posto, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Illinois.

Možda se ne čini puno, ali oko sto grama lubenice sadrži četiri do pet grama likopena.

Artičoke

U artičokama se nalazi ferulinska kiselina za koju se smatra da može smanjiti rast stanica raka prostate. Naime, nedavna talijanska studija utvrdila je da prehrana bogata ferulinskom i kofeinskom kiselinom može smanjiti rizik od razvoja raka prostate.

Srdela

Ova riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje mogu poboljšati zdravlje prostate, kaže dr David A. Levy.

Mrkva

Karoten je odgovoran za dobar vid, ali i zdravu prostatu. Muškarci koji su u okviru jednog vijetnamskog istraživanja jeli više mrkve, imali su 65 posto manju vjerojatnost da će razviti rak prostate. Zašto? Karoten u mrkvi je bio dostupniji nego u drugim namirnicama, zbog čega je tijelo sposobnije apsorbirati hranjive tvari.

Komentari

komentara