Zdravlje

Konzumirajte badem svakodnevno zdrav je i čuva srce

Napisao H. H.

Svakodnevno konzumiranje 45 grama badema čuva srce, dok 30 grama sadrži istu količinu kalcijuma što je ekvivalentno četvrtini šoljice mlijeka.

Badem se svrstava se u grupu koštunjavih plodova, što znači da je u istoj “korpi”, sa recimo, kikirikijem i orasima. Uz to, blizak je rođak kajsijama, višnjama, breskvama i šljivama. Sporadični pokušaji otkrivanje blagotvornih dejstva badema na ljudski organizam potiču iz Kine.

Iz ove regije badem je doživeo globalnu ekspanziju – u Španiju i Portugaliju bademe su donijeli arapski trgovci, gdje se do današnjeg dana spremaju tradicionalne nacionalne kulinarske đakonije, dok su Francuzi još u 14. i 15. veku bademovo mlijeko koristili za pripremu finih deserta.

Bakar, mangan, magnezijum, fosfor, cink, kalcijum, željezo – konstituenti dobrog zdravlja, svi zajedno grupisani u plodu badema. Pored toga, badem je izvrstan izvor vitamina E i B kompleksa – nijacina, tiamina i riboflavina. Bademi posjeduju probiotička svojstva, sa kojima povećavaju nivo dobrih bakterija u crijevima i doprinose zdravlju organa za varenje.

Vodeći su izvor vitamina E u hrani, jer sadrže alfa-tokoferol, moćni antioksidans koji ima sposobnost snižavanja holesterola od 8 do 12 posto. Nekoliko značajnih epidemioloških studija potvrdilo je da bademi štite srce, piše “Cosmopolitan”.

Da biste izbjegle srčane bolesti dovoljno je svakodnevno pojesti 45 grama ovog dragocenog voća, piše Cosmopolitan.hr. Velike količine mangana i bakra u bademu čuvaju nervni i endokrini sistem, održavaju zdravlje kostiju, stabilan krvni pritisak, a podstiču i optimalan rad štitne žlezde.

Veoma je koristan i za držanje dijete, jer daje osjećaj sitosti, što je veoma važno u borbi protiv gojaznosti. Badem se smatra afrodizijakom za muškarce jer igra važnu ulogu u širenju krvnih sudova i postizanju erekcije – bogat je aminokiselinom argininom.

Redovan unos badema bitan je i za zadovoljavajući broj spermatozoida i njihovu pokretljivost.

Komentari

komentara