Zdravlje

Ovo je jedini ispravan način da izvučete krpelja iz kože

Napisao H. H.

Krpelji su paraziti koji pripadaju grupi zglavkara iz reda Acarina, a najaktivniji su tokom maja i juna. Ako se ne uklone iz kože na vrijeme, mogu izazvati ozbiljne bolesti poput upale mozga ili borelioze (Lyme). Evo kako se možete zaštititi od negativnih posljedica.

Pronađete li tog parazita na svojoj koži ili koži svoje djece, nemojte paničariti.

1. Uzmite pincetu za vađenje krpelja i postavite je što dublje uz rub kože da ga uhvatite za glavu.

Iako se možete poslužiti i klasičnom pincetom, u apotekama se može naći specijalna pinceta za njihovo uklanjanje s kože koja je jednostavnija za upotrebu.

2. Okrećite pincetu u suprotnom smjeru od kretanja kazaljka na satu dok ne uklonite cijelog krpelja.

Dezinficirajte mjesto ugriza nakon uklanjanja krpelja. Preko njega zalijepite flaster pa pratite hoćete li primijetiti kakve promjene na koži. U slučaju da se koža zacrveni, odmah se javite doktoru!

Pincetu treba dezinficirati antiseptikom te laganim povlačenjima izvući krpelja iz kože. Budite strpljivi jer cijeli postupak može trajati i do 10 minuta.

Ako ipak ostane djelić krpelja, u većini slučajeva on će sam izaći. U slučaju iznimno rijetkih lokalnih infekcija na mjestu uboda ili pojave ranih simptoma lajmske bolesti, pomoć ponajprije treba potražiti kod liječnika primarne zdravstvene zaštite, koji će odlučiti o potrebi daljnjeg upućivanja na pregled specijalistu infektologu.

Komentari

komentara