Zdravlje

Domaći sok od zove okrijepit će vas ovog ljeta

Napisao H. H.

Zova ublažava upalu disajnih puteva, reumu i poboljšava apetit. Do sada je poznato da zova liječi gripu, “začepljene” sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Također, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

Ovo je mjera za otprilike 4 L sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite omjere svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih. Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima.

Što se tiče ‘light’ varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.

Sastojci za sirup od zove:

30 cvjetova zove

3 l vode

40 g limuntosa

3 limuna

3 kg šećera

Priprema soka od zove:

Potopite cvjetove zove u vodu s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.

Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje u staklene boce.Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Cvjetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C, prenosi “Hayat“.

Komentari

komentara