Zdravlje

Pušači NEMAJU POJMA da se ovo nalazi u cigaretama!

Napisao H. H.

Svašta se dodaje u cigarete da bi one imale ukus kakav pušači vole, međutim oni koji vole da konzumiraju duhan ne znaju da se u cigarete stavlja i ovo…

Malo je pušača koji znaju da se u cigarete dodaje i šećer, pokazalo je novo američko istraživanje.

U isto vrijeme, malo njih je svjesno toga da dodavanje šećera duhanu povećava količinu toksina u dimu cigarete, pišu autori istraživanja u časopisu “Nicotine and Tobacco Research”.

Cigarete sadrže prirodne i vještačke šećere koji smanjuju “gorčinu” cigarete, zbog čega se njen dim lakše inhalira. Ali oni u isto vrijeme povećavaju količinu štetnih hemikalija u duhanskom dimu kao i zavisnički potencijal pušenja, kaže dr. Endru Seidenberg, doktorant javnog zdravlja na Univerziteta Sjeverna Karolina.

Brojni učesnici istraživanja rekli su nam da žele da znaju više o šećeru u cigaretama. Evo prilike“, rekao je za “Reuters” Seidenberg.

On i kolege pratili su 4350 odraslih pušača u sklopu eksperimenta o e-cigaretama.

Na kraju eksperimenta učesnici su morali da odgovore na dva pitanja o dodatim šećerima u cigaretama: “Dodaje li se šećer u cigarete?” i “Dodavanje šećera u cigarete povećava toksine u duhanskom dimu. Jeste li prije početka studije ikad čuli za ovakvu posljedicu dodavanja šećera?

Rezultati studije su pokazali da je 5,5 učesnika ankete znalo da se u cigarete dodaje šećer, a samo 3,8 posto je znalo da dodati šećeri povećavaju toksine u duhanskom dimu. Seidenberg kaže da su ga rezultati ankete iznenadili.

Odlučio je da sa kolegama počne da radi na porukama o postojanju šećera u cigaretama.

U kampanji organizovanoj u Australiji Seidenberg i kolege upozoravaju na to pjesmom “Sugar, sugar” dok na ekranu piše: “Dodavanjem šećera i meda prikriva se gorak ukus duhana, ali štetnost pušenja i cigareta ne može se skriti“.

Treba podsjetiti na to da nikotin sadržan u cigaretama izaziva zavisnost jer stimuliše dopamine u mozgu pušača, a oni daju privremen osjećaj opuštenosti i smirenosti. Zbog privremenosti osjećaja smirenosti pušači ubrzo pale novu cigaretu. Ali neki od aditiva u cigaretama stimulišu nikotinske receptore, zbog čega brojni povremeni pušači postaju strastveni pušači, piše “Dnevno“.

Komentari

komentara