Zdravlje

JASNO UPOZORENJE – Solarij povećava rizik od raka kože šest puta više nego direktno izlaganje suncu!

Napisao admin

Nova studija objavljena u britanskom magazinu "British Journal of Dermatology" kaže da je rizik od raka kože zbog solarijuma dva puta veći nego isto vreme provedeno na sunčanju na ljetnjem suncu tačno u podne.


solarij (foto:cure.ba)

Istraživači sa Univerziteta iz grada Dandi u Škotskoj, objasnili su: Povećana proizvodnja jakih lampi za sunčanje mlade izlaže još većem stepenu rizika od raka kože nego što smo prvobitno mislili. Ovaj tim je takođe otkrio da je rizik od raka kože šest puta veći kada se radi o solarijumu nego o direktnom izlaganju svakodnevnom suncu.

Ako vas ovo malo informacija ne uplaši da ponovo koristite solarijujm, ne znamo šta bi moglo.

Možda to da Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da je solarijum štetan isto koliko i cigarete, a one su proglašene za najveće izazivače raka! Nažalost, istraživanje je pokazalo da je uprkos upozorenjima, korištenje solarijuma i dalje u porastu čak i u državama gdje je vlada zabranila njihovo korištenje mlađima od 18 godina.

Razumijemo da želite preplanuli ten, ali umjesto da se izlažete riziku u ovoj užasnoj čauri, prošetajte do parka ili lokalnog mjesta za odmor i rekreaciju ovog vikenda i pustite sunce da obasja vaš bijledi zimski ten. Uz obavezni zaštitni faktor, naravno!

PRESS

Komentari

komentara