Zdravlje

Breskva je odličan saveznik u borbi protiv mnogih bolesti, a posebno je dobra za muškarce!

Breskva - Ljepota.ba
Napisao H. H.

Voće koje ima mnoge dobrobiti po ljudski organizam.

Hranljive materije iz breskve u potpunosti mogu da se mjere sa njenim prijatnim ukusom i osvježavajućim efektom koji ima u vrelim ljetnjim danima. Naime, nedavna naučna istraživanja pokazuju da breskva može da poveća plodnost kod muškaraca. Ovo je samo još jedna u nizu dobrobiti koje ovo voće ima na organizam.

Slatke i sočne breskve efikasno umanjuju povišen krvni pritisak, korisne su i za očuvanje dobrog vida, mekane i elastične kože i uopšte mladalačkog izgleda.

Naročito se preporučuju djeci, jer je vitamin B2, kojim obiluju, odgovoran za pravilan rast i razvoj. Osim toga, breskva podstiče varenje, posebno teško svarljive i masne hrane, jer povećavaju lučenje želudačnih sokova i zaustavljaju mučninu i povraćanje.

Breskva ima i snažan diuretski efekat, pročišćava organizam, a pripisuju joj se i terapeutska dejstva u slučaju kancera. Ova voćka obiluje antioksidansima, od kojih najviše sadrži beta-karotin, vitamin C i selen.

Takođe, breskva povoljno djeluje na funkcionisanje imunog sistema, rad štitaste žlijezde i zaštitu srca. Pomaže kod depresije, premora i nervoze. Redukuje količinu štetnih jedinjenja koja izazivaju nastanak reumatskih oboljenja.

Postoji više od 2.000 vrsta bresaka nastalih ukrštanjem, ali sve vrste sadrže obilje hranljivih materija, a vrlo su niskokalorične.

ČAJ ZA TRUDNICE

Čaj od lista breskve preporučuje se protiv povraćanja u periodu trudnoće. Pedeset grama suhog lista prelije se sa pet decilitara vrele vode, ostavi se poklopljeno dok se ne ohladi. Procijediti i preko noći ostaviti u frižideru. Ujutro se zagrije i pije na prazan želudac, a zatim ista količina na svaka dva sata, pišu “Novosti“.

Komentari

komentara