Zdravlje

Opasan parazit sa psa prelazi na čovjeka

Napisao H. H.

Ovo je prvi zabilježen slučaj da je parazit izazvao ovakvo oboljenje!

Žena iz Francuske potražila je ljekarsku pomoć jer je počela da osjeća nepodnošljive bolove u leđima, a svi su se šokirali kada su vidjeli šta ima u kičmi, piše “Lepa & Srećna“.

Mjesecima je osjećala bol u leđima koji je ignorisala, a onda su simptomi počeli da se pogoršavaju, gubila ravnotežu i imala je jake bolove u nogama. Kada su joj snimili kičmu, ljekari su ustanovili da se kod devetog pršljena nalazi opasan parazit (Echinococcus granulosus ili pseća pantljičara), odnosno da boluje od cističnog ehinokokusa. Ovako čovjek biva zaražen ako je u kontaktu sa psima, govedima ili ovcama, ali je prvi put zabilježen slučaj da je parazit stigao do kičme.

Pošto su ljekari utvrdili da žena nije bila u kontaktu sa psom, vjeruje se je da je možda pojela povrće ili neku drugu hranu koju je zarazio pas. Kada se zarazite parazit se kreće kroz krvotok i dolazi do organa u kojima se razvija, a najčešće napada jetru, mada se često javlja i u plućima. Ljekari apeluju da svoje kućne ljubimce redovno čistite od parazita i da obavezno detaljno perete ruke, voće i povrće kako bi se maksimalno zaštitili od ovog oboljenja.

Komentari

komentara