Zdravlje

U HNK zabilježen negativan trend cijepljenja: Roditelji odgovorni za eventualno obolijevanje djece

Napisao H. H.

Povodom pojave slučajeva morbila u HNK, ali i u drugim krajevima BiH, saopštenjem za javnost oglasili su se iz Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Saopštenje Zavoda prenosimo u cjelosti:

“Morbili su vrlo zarazna infektivna bolest. Lako se prenose direktnim kontaktom sa izlućevinama iz usta i nosa oboljelog, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaražene osobe. Pošto se virus vrlo lako prenosi s čovjeka na čovjeka, zarazit će se više od 90 posto osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom ako nisu cjepljene ili nisu prebolovale morbile. Posljedica toga je da lako dolazi do pojave epidemija, ako veći broj osoba nije vakcinisan.

Izbjegavanje vakcinacije djece je posljedica uticaja antivakcinalnih lobija i društvenih mreža koje su zasnovane na neutemeljenim činjenicama o štetnosti vakcina.

Prema podacima ZZJZ HNK o provedbi vakcinacije u Kantonu, zabilježen je negativni trend cijepljenja koji traje već 4 godine. Kao rezultat kontinuiranog pada vakcinalnog obuhvara, došlo je do pada kolektivnog imuniteta. Posebno je izražen pad vakcinalnog obuhvata MMR cjepivom u našem kantonu.

* Prva doza MMR 91,5 posto 2013. godine, 55,8 2017. godine
* Revakcinacija MMR 91,4 posto 2013. godine, 69,2 posto 2017. godine

Zbog pada vakcinalnog obuhvata, došlo je do pojave epidemije morbila u Srbiji, Rumuniji, Italiji, Kosovu i Hrvatskoj sa brojnim komplikacijama i smrtnim slučajevima.

U HNK su zabilježena 4 slučaja obolijevanja od morbila (3 slučaja u Čitluku i 1 oboljeli u Mostaru) u proteklom mjesecu.

S obzirom na trend pada vakcinalnog obuhvata MMR vakcinom (morbili, parotitis i rubeola) u HNK kao mogućnost epidemijskog pojavljivanja ovih bolesti, na inicijativu Ministarstva zdravstva HNK u saradnji sa infektologom i epidemiologom SKB i epidemiolozima ZZJZ FBiH, ZZJ HNK, razmotrena je epidemiološka situacija u HNK i određene su smjernice za nadzor nad morbilima.

Još jednom je istaknuta činjenica važnosti podizanja vakcinalnog obuhvata (95 posto i više), te da roditelji treba da budu svjesni da su oni odgovorni za eventualno obolijevanje djece izbjegavanjem obaveznog cijepljenja“, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Komentari

komentara