Zdravlje

AKO VAM NEDOSTAJE OVAJ MINERAL, PRIJETE VAM RAK I BOLEST SRCA: Ovi simptomi ukazuju na nedostatak selena

Napisao H. H.

Ako imate ove simptome, moguće je da patite od nedostatka selena i zato treba da unosite više hrane koja bogata ovim mineralom.

Selen je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma i zaštitu od bolesti, a evo kako da otkrijete da li vašem tijelu nedostaje ovaj važan mineral, piše “Lepa & srećna“.

Selen utiče na imunitet, endokrini i kardiovaskularni sistem, plodnost i zaštitu od infekcija. Istraživanja pokazuju da nedostatak selena može uzrokovati pojavu različitih tipova karcinoma i narušiti kognitivne funkcije, ali na ovom polju je potrebno uraditi još naučnih analiza. Simptomi koji ukazuju na nedostatak selena su: neplodnost kod muškarca i žene, osjećaj slabosti u mišićima, konstantan umor, često zaboravljanje, gubitak kose i slab imunitet.

Od nedostatka selena pate osobe koje rijetko jedu hranu bogatu selenom ili je uopšte ne jedu, ali i pacijenti koji idu na dijalizu, imaju HIV ili oni koji imaju oboljenja digestivnog trakta (Kronova bolest). Ako osjećate neke od navedenih simptoma,obratite se što prije doktoru. Ukoliko vam je nivo selena vrlo nizak, moguće je da će vam preporučiti tablete selena, a hrana koja je najviše bogata selenom je brazilski orah, pirinač, grašak, hljeb od cijelog zrna pšenice, jaja, sir i tunjevina.

Komentari

komentara