Zdravlje

VAŽNO JE ZNATI: Počela je sezona KRPELJA, evo kako se zaštiti i kako ga odstraniti iz kože

Napisao H. H.

Sezona krpelja je u zamahu, evo šta bi ste o njima trebali znati. Njihov ugriz sam po sebi nije opasan, no može postati ako je krpelj zaražen. Naime, ti mali nametnici mogu biti prijenosnici nekih opasnih bolesti.

Stručnjaci kažu kako je virusni meningoencefalitis kojeg prenose krpelji najteži oblik tog virusnog oboljenja. Ističu da ova bakterijska bolest, ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme može biti itekako opasna.

Zato je važno prepoznati prve simptome. Kod meningitisa su to temperatura i glavobolja, a kasnije smetnje vida i sluha te povraćanje. Kod borelioze to je crvenilo na mjestu uboda koje se postupno širi.

Treba naglasiti da se u svakom slučaju može i preventivno djelovati. Postoji cjepivo protiv krpeljnog meningoencefalitisa, a od ugriza se možemo obraniti raznim repelentima koji se nanose na kožu prije odlaska u prirodu.

KAKO ODSTRANITI KRPELJA:

Stručnjaci savjetuju da se odstranjivanje obavlja pincetom što bliže koži, bez pritiska na trbuh krpelja, gnječenja ili kidanja, a mjesto uboda treba dezinfikovati.

Kada krpelj zaražen Borelia bakterijom ubode čovjeka, prvi znaci bolesti najčešće se javljaju odmah, ali je moguće da se naznake bolesti pojave i do mjesec dana kasnije.

Na mestu uboda pojavljuje se bubuljica i prstenasto crvenilo. To je siguran znak početne faze bolesti, odnosno prvi stadijum, a ako se lečenje tada preskoči, može lako preći u drugi stadijum, odnosno može doći do zapaljenja moždanih opni ili nerava, zglobova, srčanog mišića i drugih organa.

Ukoliko se ne počne sa liječenjem Lajmske bolesti u drugom stadijumu, poslije deset mjeseci ili više godina, može da dođe do trajnog oštećenja zdravlja, invalidnosti i smanjenja radne sposobnosti, odnosno bolesti prelazi u treći stadijum.

Dakle, treba biti oprezan, pogotovo ako mnogo boravite u prirodi. Nakon povratka obvezno se pregledati, više puta, ali i idući dan, savjet je iskusnih planinara.

Ukoliko planirate dan provesti u prirodi stručnjaci imaju nekoliko savjeta:

– Nosite prikladnu odjeću i obuću: duge rukave i nogavice te cipele, a ne sandale

– Lakše ćete zamijetiti krpelja ako nosite svjetliju odjeću

– Po povratku kući detaljno pregledajte kućnog ljubimca i sebe. Obratite pozornost na kosu, područje iza koljena i leđa (zamolite nekoga da vam pomogne pregledati nedostupna mjesta)

– Pregled ponovite sljedećeg dana jer, dok je gladan, krpelj je sitan i teško uočljiv. Kada se najede, višestruko poveća svoj volumen, čak do dvjesto puta.                                                                                                                       Dnevno24.com

Komentari

komentara