Zdravlje

Stručnjaci preporučuju – Muči vas bešika? Vježbama ojačajte mišiće dna karlice

Napisao admin

Stručnjaci kažu da se nekontrolisano mokrenje može "liječiti" ako se ojačaju mišići karličnog dna.


Vježbanje (foto: cure.ba)

Neke osobe muku muče da u pojedinim situacijama iskontrolišu pražnjenje mokraćne bešike, čemu, srećom, uzrok nije nijedan ozbiljan urološki ili ginekološki problem.

Stručnjaci kažu da se nekontrolisano mokrenje može “lečiti” ako se ojačaju mišići dna karlice.

Vježbe su jednostavne i može da ih radi svako, važno je samo da pronađete odgovarajući položaj, odnosno da osjetite otpor. Pri kontrakciji mišića trebalo bi da osjetite kako se oni stežu i malo podižu. Kada to uspijete, svakodnevno vježbajte. Stručnjaci preporučuju da u toku dana uradite između 30 i 40 ovakvih vježbi, a one mogu da se obavljaju u sjedećem, stojećem, ležećem položaju.

Da bi se vježbe izvodile pravilno, u početku samo treba mišiće držati stegnutim sekundu ili dvije. Postepeno vreme treba povećavati sa što više ponavljanja, sve dok se ne stigne do deset sekundi.

Između stezanja treba se odmarati isto onoliko koliko su mišići držani stegnutim. Možete pokušati i sa nekoliko brzih i jakih kontrakcija, stezanjem mišića što jače, uz naglo opuštanje. I ove vježbe treba ponoviti deset puta.

Važno je, takođe, da osim svakodnevnog vježbanja mišiće karlice istežete i kada se smijete, kašljete, naginjete ili pri bilo kojoj drugoj situaciji koja provocira iznenadno mokrenje. Ukoliko se savjesno rade navedene vježbe, pozitivni rezultati mogu da se očekuju već poslije dva do četiri mjeseca, tvrde stručnjaci.

Poslije toga serija vježbanja može da se smanji, ali nikako ne bi trebalo u potpunosti da se prestane. Vježbanjem mišiće karlice i dalje treba jačati kada god ste u prilici, pišu Novosti.rs.

cure.ba

Komentari

komentara