Zdravlje

Osjećate se umorni češće nego prije – Voda, kardio vježbe i duboko disanje liječe poznati sindrom

Napisao admin

Osjećate se umorni češće nego prije? Ni muškarcima nije lako, ali studija provedena od strane američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazala je da su žene obično iscrpljenije od muškaraca. Kako ćete ostati koncentrisani i svježi tokom dana?


voda (foto:cure.ba)

I za sindrom proljetnog umora ima lijeka:

1. Hidratacija

Započnite dan čašom vode (najbolje sobne temperature jer u suprotnom tijelo je mora zagrijavati ili hladiti). I tokom ostatka dana pobrinite se da unosite dosta tekućine. Mnogi unose previše skroba tj. ugljenih hidrata te gazirana pića, koji negativno utiču na nivo šećera u krvi pa vam snaga ide iz ekstrema u ekstrem. Voda će ove negativne materije brže izbaciti iz tijela. 

2. Pokrenite se

Od 25 do 45 minuta kardio vježbe i to pet do sedam puta nedjeljno, pomoći će vam da brže zaspete i imate mirniji san. Na taj način sljedećeg dana ćete biti odmorniji. Plus, uživat ćete u prirodnom osjećaju viška energije nakon treninga. 

3. Češće se odmaknite od ekrana

Buljenje u računalo umara oči i troši energiju. Češće se ustanite, rastegnite, prošetajte. Zagledajte se u neku udaljenu tačku, pa fiksirajte nešto jako blizu. 

4. Samo dišite

Niz od pet dubokih udisaja, dok istovremeno zamišljate srećne prizore, može podstaknuti lučenje serotonina (hormona sreće). Napomena: duboko disanje dolazi iz trbuha, a ne uz pomoć dijafragme. Pobrinite se da to radite ispravno stavljajući prst na pupak. Dok udišete trbuh se treba povećati. 

5. Hrana je gorivo – ‘uspite’ ono visoke kvalitete

Ni automobil ne radi dobro ako ulijete loše gorivo. Čuvajte vlastito tijelo unoseći kvalitetnu hranu bogatu vlaknima, vitaminima i mineralima. Uzmite mnogo cjelovitih žitarica, povrće i voće. Proteini daju snagu – nemojte ih zaboraviti. 

6. Ako trebate posebnu pomoć – uzmite dodatke prehrani

Provjerite nivoe vitamina D i magnezijuma, bez kojih nema proizvodnje dovoljne količine energije. Vitamin D ćete dobiti izlažući se svakodnevno suncu, a magnezijum iz hrane koja njime obiluje. No ako trebate nadoknaditi manjak, uzmite i dodatke prehrani. Osim toga, sibirski ginseng i đumbir potiskuju hormone stresa.

Magazin.hr

Komentari

komentara