Zdravlje

Ubija vas dugo sjedenje? – Ovo su dvije vježbe za spas leđa!

Napisao admin

Vrlo brzo primijetit ćete pravilnije držanje.


Leđa (Foto: Dnevno.hr)

Mnogi su ljudi zbog prirode posla prisiljeni dugo vremena sjediti. Takvo dugotrajno sjedenje bespogovorno negativno utječe na leđa i kralježnicu. Kako bi se mišići pravilno oblikovali i učvrstili, a ukočena leđa se razgibala, mogu pomoći niže navedene vježbe. Ako leđni mišići nisu dovoljno zategnuti i čvrsti, može biti dovoljan već jedan pogrešan pokret koji će izazvati dugotrajne i jake bolove u vratnom donjem dijelu kralježnice.

Danas sve veći broj osoba mlađih od 40 godina primjećuje pojačanu pojavu sitnih kalcifikacija i istrošenosti hrskavice na zglobovima, upravo zbog dugotrajnog sjedenje i nerazgibanosti.

Fleksibilnost kralježnice možete njegovati ovim dvjema vježbama:

Prva vježba

Hodanje s knjigom na glavi ideja je još naših baka, ali nije nimalo loša. Stručnjaci predlažu da na glavu stavite vrećicu riže ili tijesta tešku jedan kilogram, a preko nje stavite kutiju soli od 500 grama. Duboko udahnite, uvucite trbuh, opustite ramena i napravite nekoliko koraka po sobi. Vježba neka traje od pet do šest minuta, a možete je ponavljati svakoga dana.

Druga vježba

Otiđite u šetnju sa štapovima, po uzoru na nordijske hodače. Oslanjanje o štapove za vrijeme jedne šetnje pravilno će držati kralježnicu, upregnut će leđne mišiće koji će se naizmjence zatezati i otpuštati. Vrlo brzo primijetit ćete pravilnije držanje.

dnevno.hr

Komentari

komentara