Zdravlje

Kako se otkriva kancer pregledom očiju: Evo koje sve smrtonosne bolesti može da otkrije očni doktor

Napisao H. H.

Pregled oka može da otkrije razna oboljenja, a neka od njih mogu da budu i smrtonosna!

Istraživanja dokazuju da ljudi odlaze kod očnog doktora uglavnom da bi kontrolisali dioptriju, ali ne znaju da se baš pregledom oka mogu otkriti opasne bolesti, piše “Lepa & srećna

Teška oboljenja poput kancera često ne daju jasne simptome, naročito na početku, ali pregledom oka mogu se ustanoviti različite promjene u tijelu. Stručnjaci ističu da je neophodno da najmanje na svake dvije godine odete kod oftamologa. Dijabetes može da dovede do sljepila i ako se ne liječi može biti smrtonosan, a očni doktor ga uglavnom prepoznaje po izraženim krvnim sudovima u centralnom dijelu mrežnjače.

Posmatranjem promjena na zjenici i boje očnog nerva očni doktor može da prepozna znakove koji ukazuju da se u mozgu razvija tumor, a ukoliko se promjene primijete odmah se daje uput za neurologa. Takođe, doktor može da primijeti bijeli krug oko rožnjače koji ukazuje na visok holesterol i kardiovaskularna oboljenja. Posmatranjem očnog nerva može da se otkrile multipla skleroza, a popucali krvni sudovi u predjelu iza oka ukazuju na visok krvni pritisak.

Komentari

komentara