Zdravlje

Samo je zaboljela glava i malo se ukočila: Šta je žena doživjela u 36. godini!

Napisao H. H.

Spustite slušalicu i pozovite hitnu pomoć, rekla je medicinska sestra. Mislila sam u sebi da ta žena nije normalna, priča majka dvoje dece

Džesika Dijaz je lični trener i majka dvoje dece iz Bostona. Ono što se njoj desilo u 36. godiniobišlo je ceo svet!

 

“To jutro 20. juna 2013. počelo je kao i svako drugo. Imala sam 36 godina i baš nedavno postala sertifikovani trener Barre vežbanja.. Imala sam dva časa tog jutra, a zatim sam požurila u drugi studio, gde sam išla na Zumbu. Požurila sam kući da povedem ćerku na prvi čas joge. Pošto sam bila veoma aktivna, mislila sam da sam u najzdravijem periodu života i sa ushićenjem sam devojčici pričala o značaju fizičke aktivnosti.

 

Uskočila sam pod tuš i odjednom osetila oštar bol u donjem dijelu tijela, sa leve strane, koja se potpuno ukočila. Leva ruka kao da je nestala, nisam imala nikakvu kontrolu nad njom. Iako je to trajalo svega 30 sekundi, izbezumila sam se i rekla suprugu: Sa mnom se dešava nešto stvarno bizarno i objasnila mu šta se dogodilo.

 

Pogledao me je i rekao: Izgledaš dobro, dobro si.

 

Odlučila sam da je on verovatno u pravu i vratila se pod tuš. Bol i oduzetost se nisu vratili, ali jeglava počela strasno da me boli. Glavobolja je bila potpuno drugačija od svih koje sam u životu iskusila. Muž mi je pomogao da izađem iz kupatila i predložio da legnem. Nakon sat vremena, pozvao je našeg porodičnog lekara, a medicinska sestra koja se javila je, nakon što je čula šta mi se desilo, rekla: Spustite slušalicu i pozovite hitnu pomoć!

Mislila sam u sebi da ta žena nije normalna, da moram da stignem na taj čas joge. I tako sam uradila sve ono što nije trebalo. Ignorisala sam preporuku medicinske sestre i ustala da osušim kosu. Mislila sam kako nema potrebe da satima sedim u Urgentnom centru, da bih na kraju dobila analgetik. Nisam želela da ostavim ćerku i sina. Ali, na kraju, kada su se simptomi vratili i to još jači, napokon sam rekla mužu da me odveze u bolnicu.

 

Čim su me videli, lekari su me poslali na magnetnu rezonancu. I pored sve buke koju mašina pravi, ja sam unutra zaspala, što je šokiralo lekare i shvatili su da nešto ozbiljno nije u redu. Izvukli su me i počeli da sklapaju kockice. Vrlo brzo su zaključili – upravo doživljavam moždani uda

 

Bila sam užasnuta i zbunjena. Mislila sam da je moždani udar nešto što se dešava veoma starim i bolesnim ljudima. Pomislila sam: Čekaj. Ja sam fitnes instruktor, živim zdravim životom, a imam ovu staračku bolest?! Nemoguće!

 

A onda me je lekar vratio u stvarnost – rekao je da će biti potrebno oko 5 nedelja da shvatim šta se sa mnom desilo, kao i da će rehabilitacija u bolnici trajati 3-4 nedelje, kako bih ponovo mogla da koristim levu nogu. Ipak, oporavila sam se mnogo brže.

 

Imala sam neverovatno mnogo sreće. Sve se poklopilo. Udar nije bio suviše jak, a javila sam se u bolnicu tačno na vreme. Oporavak je bio brz zbog mog odličnog zdravlja. Da nisam bila tako fit, oporavak bi bio mnogo teži – tako kažu lekari.

 

Dijagnoza je bila ishemijski moždani udar – blokiran protok krvi do mozga. Doktori kažu da je to bilo upozorenje za mene – ako se ne budem pridržavala terapije, za godinu, čak mesec ili nedelju dana, mogla bih da doživim veoma jak šlog. Prilikom kliničkih ispitivanja, otkriveno je da patim od poremećaja krvi pod nazivom Faktor 5 Lajden, mutacije koja povecava rizik krvnih ufgrusaka

Tada sam prvi put čula za tu bolest i saznala da od nje pate mnogi, a pritom nisu ni svesni. Takođe, ustanovili su da sam imala srčanu manu, odnosno malu rupu u srcu, koja se nije zatvorila kako treba nakon mog rođenja. Ugrušak se formirao u srcu, prošao kroz rupu i stigao do mozga. Operisali su mi srce, i tek nakon toga sam počela da shvatam šta mi se sve dogodilo.

 

Sve ovo mi je mnogo promenilo život. Kad se osvrnem, mogu tačno da vam kažem koliko sam kalorija pojela za doručak, a pritom nisam imala pojma da li imam visok holesterol i pritisak Mislila sam da o tome ne treba da brinem pre nego što napunim 60 godina. Sada redovno idem na preglede, pratim instrukcije lekara o ishrani, učim decu da je proveravanje zdravlja jednako važno kao i zdrava ishrana i vežbanje.

 

Bolje je da vi odmah napravite male promene, da vas uskoro ne bi iznenadila jedna velika, i ne tako prijatna“, zaključila je Džesika.

 

(Stil.kurir.rs)

Komentari

komentara