Zdravlje

Učestalo mokrenje – uzroci i liječenje

Napisao H. H.

Učestalo mokrenje je potreba za mokrenjem češće nego što je za vas normalno odnosno češće od onoga na što ste se naviknuli. Kada imate učestalo mokrenje, količina urina koju mokrite je jednaka ili manja nego je za vas uobičajeno. Učestalo mokrenje može biti problem koji vas prati tijekom dana i noći ili samo po noći.

Često mokrenje obično se javlja kao posljedica poremećaja u donjem dijelu mokraćno-spolnog sustava. Najčešći uzroci mokrenja su upala mjehura i mokraćne cijevi. Učestalo mokrenje kod muškaraca i žena se razlikuje, točnije razlikuju se uzroci učestalog mokrenja. O uzrocima i prirodnom liječenju učestalog mokrenja – doznajte više u nastavku teksta.

Učestalo mokrenje kod inače zdravih osoba, može se javiti kao posljedica konzumacije: čaja i kave te ostalih kofeinskih napitaka. Najčešći uzrok čestog mokrenja kod djece i žena je urinarna infekcija. Kod starijih muškaraca je u pitanju bolest prostate.

Simptomi koji upućuju na ozbiljniji problem kod učestalog mokrenja

Kako otkriti radi li se o ozbiljnom oboljenju ili tek lažnoj uzbuni? Ako vam se jedan ili dva dana ili pak u ljetnim mjesecima događa da češće i više mokrite, vjerojatno se radi o povećanom unosu tekućine u organizam. Takvo mokrenje uglavnom je praćeno svijetlim urinom i ne izaziva nikakve tegobe niti bolove.

Međutim, ako duže od tjedan dana mokrite više puta dnevno (više nego inače), a mokraća je tamna, najčešće u malim količinama, a mokrenje je praćeno nekom vrstom nelagode – vrijeme je da potražite pomoć liječnika.

Ovisno o uzroku učestalog mokrenja, moguće je da imate i sljedeće simptome:

  • Gubitak kontrole mjehura
  • Bolno i teško mokrenje
  • Neobična boja urina
  • Nagla potreba za mokrenjem

Mokrenje ne smije biti praćeno nelagodom, peckanjem i bolovima. Učestalo mokrenje može postati problemom koji ćete teško uspjeti pojasniti vašem poslodavcu.

Samim time učestalo mokrenje može značajno narušiti kvalitetu života, budući da osobu može ometati u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i usmjeravanju koncentracije prema radnim zadacima.

mokrenje

Učestalo mokrenje kod žena

Učestalo mokrenje kod žena može biti izazvano cistokelomuretrokelom ili rektokelom. Radi se o izbočenjima mokraćnog mjehura, mokraćne cijevi, odnosno rektuma u kanal rodnice.

Simptomi se većinom manifestiraju kao osjećaj punoće u rodnici ili pritisaku zdjelici odnosno rodnici. Dijagnoza se ovih stanja postavlja se kliničkiginekološkim pregledom ili cistrouretografijom pri mokrenju. Ova stanja se liječe uz pomoć pesara, vježbanja zdjeličnih mišića a u najtežim slučajevima i kirurškim zahvatom.

Kod žena učestalo mokrenje može biti prisutno u 3. tromjesečju trudnoće. Učestalo mokrenje se i kod žena i kod muškaraca može javiti kao posljedica terapije zračenjem tog dijela tijela.

Infekcije mokraćnog mjehura prisutne su u oba spola, međutim kod žena se javljaju češće zbog specifične anatomije ženskog tijela, koja omogućava bakterijama lakši prodor i zadržavanje na stijenkama mokraćnog mjehura.

krenizdravo.rtl.hr

Komentari

komentara