Zdravlje

Stručnjaci – Jesmo li stručnjaci u odgađanju življenja?

Napisao admin

Čini mi se da smo stručnjaci u odgađanju življenja. Kao da čekamo da se posloži još samo jedna kockica i onda ćemo početi uistinu živjeti.


život (foto:cure.ba)

Bilo da čekamo Njega ili Nju pa mislimo da će sve sjesti na svoje mjesto ili čekamo da otplatimo kredit ili da se odselimo od roditelja ili da djeca odrastu… stručnjaci smo u smišljanju izgovora da ne koristimo maksimum od svog sadašnjeg života.

Život prečesto doživljavamo kao generalnu probu, umjesto da se barem potrudimo iskoristiti vlastiti potencijal. Naravno, ne tvrdim da je to jednostavno i lagano. Dapače, shvatiti ko smo, živjeti u skladu s time te razviti zdrav odnos prema sebi i drugima je izuzetno teško. Ni ja, ni bilo ko drugi nema čarobni štapić ili jednostavno rješenje u tri koraka koje može transformirati svačiji život. Cijelo putovanje razvijanja zdravog odnosa prema i drugima imat će sigurno uspona i padova, ima izuzetno mnogo koraka, ali oko prvih koraka ne bi trebalo biti dvojbe.

Jednako kao što smo stručnjaci za odgađanje življenja, stručnjaci smo i u tome da svoje vrline i uspjehe uzmemo zdravo za gotovo, te da se primarno bavimo manama i problemima. A čini mi se da je to najveći grijeh protiv sebe i života! Naravno da ne tvrdim da bismo trebali staviti ružičaste naočale i praviti se da je sve u najboljem mogućem redu jer to je jednako besmisleno. Probleme sigurno ne treba ignorisati, već rješavati. Ali u bitku ne bismo smjeli krenuti goloruki, već naoružani samopouzdanjem i voljom koju dobijamo kad naučimo cijeniti ono što već funkcioniše u nama i oko nas.

Sada ću vas zamoliti za jednu uslugu. Molim vas da odgodite Sizifovu borbu s manama sve dok se bar djelimično ne opijete ljepotom svojih vrlina. Molim vas da se prestanite opsesivno baviti neuspjesima sve dok ne razvijete bar malo ponosa zbog svega u čemu ste uspjeli. Molim vas da se prestanete opterećivati svime što nemate dok ne razvijete bar malo zahvalnosti na svemu onome što već imate u sebi i oko sebe. Znam da to zvuči jednostavno, jednako kao što znam da je izuzetno teško sprovesti u praksi. Upravo zato i krećemo u školu života!

U idućih pet mjeseci Zagrepčani će moći uživati u predavanjima koja će im omogućiti da nauče tehnike za ljepši i uspješniji život. Ovoga puta predavanja su inspirisana njegovom vrlo uspješnom knjigom ‘Škola života’ u izdanju V.B.Z.-a, a održavat će se na novoj adresi – u Centru Kaptol u Cineplexxu, i to od februara do juna. Teme će i ovoga puta biti vrlo raznolike i životne.

Prvo predavanje koje će biti održano 12. februara nosi naziv ‘Kako razviti ljubav prema sebi?’. Bit će riječi o konkretnim alatima koji nam pomažu u razvijanju zdravog odnosa prema sebi. Razvijanje zdrave ljubavi prema sebi ne vodi prema egoizmu, narcisoidnosti ili prepotentnosti, već zdravom poštovanju onoga što jesmo. Omogućava nam samopoštovanje zahvaljujući kojem s drugima možemo formirati kvalitetne odnose i imati realna očekivanja.

tportal.hr

Komentari

komentara