Zdravlje

Savjeti stručnjaka: Kako se udebljati

Napisao H. H.

Iako se većina nas bori s viškom kilograma i muku mučimo s time kako ih skinuti, postoje i oni koji jednostavno ne mogu dobiti kile, bez obzira koliko jedu. Znamo da nije bitno koliko jedeš, već što jedeš i kakav stil života vodiš, stoga smo pitali kineziologa i ličnog trenera kako se udebljati, ali zdravo.

Prije nego krenete važno je pripremiti se na to da je riječ o dugotrajnom procesu. Zdrava izgradnja mišića ne događa se preko noći, a cilj nije udebljati se stvarajući salo, već mišiće, i pritom ostati zdravim.

Vaša misija je povećati kalorijski unos, ali kroz zdrave kalorije. Hoće li to biti 500 ili primjerice 1.500, ovisi o spolu, metabolizmu i željenoj kilaži. Kao i kod mršavljenja, ali i općenito zdravog načina života, važno je jesti više obroka kroz dan (5-7), s time da u ovom slučaju morate povećati unos proteina u kombinaciji s ugljikohidratima. Proteini su važni jer izgrađuju mišiće, a kad je riječ o ugljikohidratima, izbjegavajte rafinirane šećere i jedite rižu, tjesteninu te krumpir. Masti je najbolje dobivati kroz orašaste plodove te namirnice poput maslinova ulja i maslaca.

Važno je ne preskakati obroke već zadržavati konstantni unos kalorija. U protivnom se debljate nezdravo, odnosno stvarate naslage sala.

U cijelu priču svakako uključite vježbanje, barem tri puta sedmično, zato da se kalorijski unos ne pretvori u zalihe masti i da izgradite lijepe mišiće. Vježbanje će ovisiti o tome što želite postići, kakav način vježbanja volite, imate li kakvih povreda i sl. Za to je najbolje konzultirati se sa stručnjakom na licu mjesta, prenosi “She“.

Komentari

komentara