Zdravlje

Savjeti – Hranom protiv raka

Napisao admin

Rak se smatra jednom od najsmrtonosnijih bolesti na svijetu. Mnogi lijekovi se koriste za borbu protiv raka, ali nažalost veliki broj ljudi umire od ove bolesti.


Paradajz (foto: cure.ba)

Ova bolest ne pogađa samo starije, već i mlađe ljude. Do sada je otkriveno preko stotinu različitih vrsta raka. Međutim, mnogi ne znaju da se ova bolest može izbjeći konzumiranjem određenih zdravih namirnica. Zdrave namirnice poput zelenog povrća i voća koje imaju ljekovita svojstva ne samo da pomažu u održavanju našeg tijela zdravim i jakim, već nas također čine imunim na smrtonosne bolesti poput raka. Ovdje je 8 zdravih namirnica koje trebate uključiti u vašu pehranu kako bi se borili protiv ove smrtonosne bolesti. 

1. Čaj.

Čaj je poznat po svojim zdravstvenim prednostima. Čaj je bogat antioksidansima i sadrži elemente koji se bore protiv raka. Zeleni čaj ima sposobnost da spriječi rak mokraćnog mjehura, rak dojke i rak kože.

2. Paradajz. 

Paradajz je bogat izvor vitamina C, a koji nam pomaže da izbjegnemo stanična oštećenja, jedan od uzroka raka. Paradajz sadrži antioksidans (likopen) koji igra važnu ulogu u borbi protiv raka.

3. Kurkuma.

Kurkuma se naširoko koristi u svijetu i poznata je po svojim ljekovitim svojstvima. Posebno je dobr au borbi protiv raka debelog crijeva.

4. Povrće.

Povrće poput cvjetače, brokule i kupusa sadrže antioksidante koje se bore portiv pojave raka. 

5. Špinat.

Špinat je poznat po tome što sadrži karotenoide koji su izuzetno korisni za cjelokupno zdravlje tijela. 

6. Češnjak.

Češnjak se koristi kao oružje protiv raka. Češnjak je snažan antioksidans koji ne samo da pomaže u ubijanju tumorskih stanica, već također štiti od komponenti koje uzrokuju rak.

7. Agrumi.

Agrumi sadrži vlakna, vitamine i minerale i zbog toga oni smanjuju rizik od raka.

8. Gljive.

Gljive jačaju imunitet, pa na taj način pomažu u sprečavanju raka. Ova hrana inhibira rast zloćudnih tumora čime se smanjuje rizik od raka.

ljepota.ba

Komentari

komentara