Zdravlje

5 godina su je liječili od multiple skleroze, koju nije imala!

Napisao H. H.

Teška, neizlječiva bolest multipla skleroza pet godina bila je dijagnoza Mirjani Nikolić (42), koja trenutno živi u Beču. Dobijala je isto toliko dugo takozvanu pulsnu terapiju, koja podrazumijeva primjenu visokih doza kortikosteroida.

Osjećala se kao prava pacijentkinja, koja je teško oboljela sve dok nije otišla u Beč i saznala da nema multiplu sklerozu, koju su joj dijagnosticirali u Kliničkom centru Srbije, kao i da je nikada nije imala! Predstoji joj operacija karotidnih arterija, glavnih krvnih sudova vrata.

A sve je počelo u Beogradu, kako Mirjana otkriva, kada je prije pet godina osjetila trnjenje nogu, ruku i jedne strane lica, piše “Kurir“.

“Tada mi se maglilo pred očima. Odmah sam otišla u DZ Novi Beograd, odakle sam poslana da uradim snimanje krvnih sudova, pregled kod oftalmologa, mnogo analiza i snimanje glave magnetnom rezonancom u Specijalnoj bolnici “Sveti Sava”. Rezultati magnetne pokazali su četiri “fleke” na mozgu. Rendgen-tehničar mi je rekao da sam vjerovatno imala lakši moždani udar, koji nisam osjetila, ali da rezultate mora da pročita ljekar. On je postavio sumnju na multipla sklerozu i poslao me je u KCS. Tamo su mi uradili sve preglede i izvadili likvor iz kanala kičmene moždine. Odmah poslije intervencije, ne sačekavši rezultate, doktor mi je postavio dijagnozu multipa skleroze i poslao na prvu pulsnu terpiju. Poslije tri sedmice stigao je nalaz likvora koji je bio uredu”, priča Mirjana i dodaje da se potom preselila u Pančevo.

“Tamošnji ljekari su se držali dijagnoze kolege iz Beograda i davali mi terapiju. Prije dvije godine umrla mi je mama. To večer dobila sam jako visok pritisak, oduzela mi se lijeva ruka, a lijeva noga postala slabija. Opet su mi dali pulsnu terapiju. Odbila sam da primim 10 doza u razmaku od 13 dana. Primila sam osam, a stanje mi je bilo isto. Potom, moj muž odlazi na rad u Beč. Nisam htjela da idem sa njim jer sam teško bolesna. Ipak sam prelomila i u martu ove godine otišla. Odmah sam se javila u tamošnju državnu bolnicu sa dokumentacijom iz Srbije, kako bih nastavila sa liječenjem. Doktor me je poslao na magnetnu rezonancu i rekao da je 90 posto siguran da nemam multipla sklerozu, a ako odem na ispitivanja i ponovo mi urade sve što je neophodno, tada će biti siguran 100 posto. Pristala sam i 25. jula saznala da nikad nisam imala multipla sklerozu. Pronašli su da mi totalno zapušenje desne karotide, da je lijeva u malo boljem stanju. Sada čekam operaciju”, navodi Mirjana Nikolić.

Prema njenim rečima, bečki doktori su rekli da je oduzimanje lijeve ruke prije dve godine bio tipičan znak moždanog udara.

Veliki lomovi

Mirjana Nikolić opisuje da je plakala kada su joj doktori u Beogradu postavili dijagnozu multiple skleroze.

“Dijete me je gledalo kako neutješno plačem. Poslije pet godina, kada su mi rekli da je nemam, izgubila sam se. Toliku sreću odjednom nisam mogla da podnesem. Iz Srbije više ni “andol” neću da popijem! A razmišljam da se obratim nadležnima zbog pogrešnog liječenja”, kaže Mirjana.

Ministarstvo zdravstva: Može da se javi LKS!

U Ministarstvu zdravstva kažu da pacijentkinja, ukoliko ima sve dokaze da su joj postavljene pogrešna dijagnoza i terapija, može da se obrati nadležnima.

“U Ljekarskoj komori Srbije postupa Sud časti, koji se bavi takvim i sličnim pitanjima”, naveli su oni.

Komentari

komentara