Zdravlje

STALNO GA JE BOLJELA GLAVA: Kada je konačno otišao na snimanje DOKTORI SU OSTALI BEZ RIJEČI

Napisao H. H.

Dvadesetsedmogodišnji pacijent imao je česte glavobolje i u posljednje tri godine često kolabirao. Nakon moždanog udara, prebačen je u urgentni centar, gdje je podvrgnut magnetnoj rezonanci.

Ustanovljeno je da na mozgu ima arahnoidnu cistu, tvorevinu ispunjenu likvorom koja ispunjava arahnoideu – moždanu opnu. Ove vrste cisti obično su benigne, međutim, slučaj mladića razlikovao se po tome što je cista ispunjavala gotovo polovinu njegove lobanje, piše “B92“…

Doktorka Dženifer De Longpre poslala je 15 e-mailova i kontaktirala 70 neuroradiologa, prije nego što je konačno stigla do Marije Žizel Mateus, profesorice radiologije na Medicinskom univerzitetu u Južnoj Karolini, koja joj je dala odgovor na vrlo jednostavno pitanje – Koliko je težak ovaj slučaj?

“Ne djeluje pretjerano loše. Viđali smo ovakve ciste i ranije, doduše ne ovako ekstremne veličine“, rekla je Mateus.

Profesorica je objasnila da se mozak uspješno prilagođava novom pritisku koji cista vrši, sve dok kod pacijenta ne počnu da se javljaju simtomi poput glavobolje. Srećom, u najvećem broju slučajeva ciste nisu smrtonosne.

U ovom slučaju, Longpre i njen tim su otvorili cistu na mladićevom mozgu, zasjekli je i pustili da tečnost isteče, a zatim izvršili drenažu.

Hirurški zahvat, međutim, nije promijenio veličinu ciste. Pacijent i dalje ima glavobolje, a doktori su se usmjerili na rješavanje problema sa njegovim moždanim udarima.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “The New England Journal of Medicine“.

 

Komentari

komentara